VELIKA NADA / U zagrebačku specijalnu bolnicu stigao najmoderniji robot za radioterapiju. Prati kretanje karcinoma po tijelu

Omogućuje puno preciznije zračenje karcinoma te tako štedi puno više zdravog tkiva

14.1.2022.
12:00
VOYO logo

Dok su sve liječničke snage uprte u borbu s pandemijom koronavirusa, liste čekanja sve su duže i duže. Procjena je da će najviše patiti onkološki pacijenti koji svoju dijagnozu neće dobiti na vrijeme.

Novu nadu ipak daje tehnologija. U specijalnu bolnicu Radiokirurgija Zagreb koja se bavi ranim otkrivanjem i liječenjem karcinoma stigao je najmoderniji robot za radioterapiju koji će liječnicima pomoći spašavati živote. 

"Posebno je pogodan za liječenje tumora u tijelu koji su pomični. Jer prateći njihovo gibanje u tijelu, pomoću umjetne inteligencije, kreira putanju po kojoj se tumor giba. I onda ga on za vrijeme disanja prati. Zbog toga možemo ozračiti puno preciznije, odnosno poštediti puno više zdravog tkiva", pojašnjava Hrvoje Šobat, radioterapeut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
podaci ecdc-a /

Objavljena nova koronakarta: Omikron radi svoje, situacija u cijeloj Europi je iznimno loša

Image
podaci ecdc-a /

Objavljena nova koronakarta: Omikron radi svoje, situacija u cijeloj Europi je iznimno loša


S druge strane, ako operacija nije moguća, moguće je zračenjem uništiti jednu po jednu metastazu. Pa oni koji prije nisu imali šanse, sada ju imaju.

"Sve veći broj bolesnika s razvojem tehnologije, pogotovo ove robotske, postaju kandidati za lokalno ablativno liječenje. Tako da od nekoć svega nekoliko lezija koje su se tretirale danas se multiple lezije mogu tretirati. Granice se sve više probijaju", kaže Hrvoje Kaučić, također radioterapeut.

Tako nešto je bilo nezamislivo kada su ovi liječnici počinjali svoj studij medicine. Robot za radioterapiju jedini je u ovom dijelu Europe i može što čovjek ne može, a to je ne pogriješiti. Iako mu, naravno, treba ljudska ruka koja će mu dati zadatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Radimo plan program kako se stroj giba, iz kojih kuteva zrači, koliko zrači. Kako bi za vrijeme terapije to uspješno bilo izvedeno s velikom točnošću", dodaje Domagoj Kosmina, radiofizičar.

Uz pomoć nove tehnologije, liječnici mogu pomoći puno većem broju pacijenata puno brže. A upravo je vrijeme oboljelima od karcinoma od presudne važnosti.

"Isključit će veliki dio rutinskih postupaka koje rade ljudi i time doprinosi sigurnosti pacijenata", zaključuje Šobat. 

I smanjenju lista čekanja koje sada i zbog pandemije postaju sve duže pa je procjena da će jedan od najvećih postCOVID izazova biti upravo enorman broj oboljelih od karcinoma.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo