NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA / U Zagrebu je samo četiri inspektora, predsjednica HUZP-a: 'Mogu biti i tajni kupci, a trgovci će platiti i robu i kaznu'

Prava potrošača od danas bi trebao bolje štititi novi zakon. Donosi veće kazne za trgovce, ali i još neke novosti

28.5.2022.
21:00
VOYO logo

Reporter RTL-a Danas, Marko Šiklić nalazi se u jednom trgovačkom centru i razgovara s predsjednicom Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, Anom Knežević.

Uhvati li se trgovce u varanju kazne idu i do četiri posto godišnjega prometa, a trgovci bi već danas trebali raditi po novim pravilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trgovci bi trebali danas raditi po novim pravilima jer je danas stupio novi zakon o zaštiti potrošača, no bojim se da velika većina trgovaca ni ne zna da je novi zakon stupio na snagu, a potrošača još manje zna", tvrdi Knežević.

Image
vrlo nova situacija /

Novi Zakon o zaštiti potrošača muljatorima izbija iz ruku niz alata, inspektorima daje važnu, novu ovlast

Image
vrlo nova situacija /

Novi Zakon o zaštiti potrošača muljatorima izbija iz ruku niz alata, inspektorima daje važnu, novu ovlast

Glavno je pitanje zašto je to tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je tako iz razloga što su naši potrošači, ali i trgovci najlošije informirani u Europskoj uniji i to nekoliko godina uzastopce, dakle od ulaska u EU mjeri se svake godine kakva je situacija među potrošačima i trgovcima i mi smo 2015. bili na zadnjem mjestu, ali i 2017. i 2019. Dakle najlošije informirani i educirani i trgovci i potrošači, najlošije zaštićeni potrošači i najmanje povjerenje potrošača u javne institucije", objašnjava predsjednica udruge.

Kaže kako je premalo ministarstvo gospodarstva u koje spada zaštita potrošača uložilo napora na informiranju da se potrošače, a i trgovce obavijesti da dolazi novi zakon, koje su to novine i što čeka i jedne i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakon donosi i nova pravila za inspektore, oni sada mogu ići u kontrole nenajavljeno, ali ima li dovoljno inspektora.

"Nemamo dovoljno inspektora. Od nove godine se promijenio zakon o obveznim odnosima, u vezi materijalnog nedostatka, jako puno ljudi nam se javlja s tim problemom. Trgovci ih masovno odbijaju i onda moraju se obratiti inspekciji. Dakle inspektori su prezatrpani i da ih je premalo, očito da nema dovoljno inspektora, sad dolazi i ta mogućnost da inspektori kao tajni kupci kupuju u dućanu i ako se ustanovi da trgovac krši zakon, trgovac je dužan platiti tu robu i još će platiti kaznu", poručuje Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gradu Zagrebu ima ih samo četiri u tržišnoj inspekciji što je definitivno premalo.

"I nama se javljaju da ili ih ne mogu dobiti, ili ne mogu doći na red, a javio se čovjek koji je invalid kojem je auto na servisu i rečeno mu je da će njegov slučaj tek za četiri mjeseca doći na rješavanje", tvrdi Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova pravila tako će dočekati i ljetna sezonska sniženja koja kreću prvoga srpnja.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo