POTREBNO DVADESETAK VRTIĆA / U zagrebu kronično nedostaje vrtića. Dok se ne izgrade djeca ispod crte će već krenuti u školu

Odustalo se od opcije da se postojeće vrtićke grupe prošire pa ni ove godine tisuće mališana neće moći u vrtić

9.4.2022.
19:00
VOYO logo

Baka Ana ima najljepši posao na svijetu, čuva unuku. Da je nije, kaže, bilo bi im dosadno. A u istoj situaciji je i baka Ljubica Šteka. Ali uz to ima još 45 godina staža u sustavu pa objašnjava - ovo s jednom i onda u vrtiću sa 17, 18 djece je nebo i zemlja.

"Ne možete se posvetiti, zamislite kad mi kući se bavimo samo jednim djetetom pa se dogodi da padne, da ručak nije na vrijeme, pa zamislite kako je to kad žena radi sa 18-ero male djece", govori Ljubica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je u jasličkoj grupi dnevno više od 50 presvučenih pelena i zato je državni pedagoški standard - pojam za kojeg se struka pritiscima 4 udruge i 4 sindikata, podcrtano s 22.000 potpisa roditelja - borila.

Jednu su bitku dobili, a uskoro prijedlog zakona dolazi na 2. čitanje za koji je spremno još 30 amandmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dalje nemamo dovoljan broj vrtića, nemamo naznake kako će se i kojim tempom stvarati novi smještajni kapaciteti, i dalje imamo problem stručnog kadra", kazala je Katarina Turković Gulin iz Udruge Sidro. 

Vrtić nije Excel tablica, jedino pravo rješenje, objašnjava dugogodišnja ravnateljica DV Radost Vesna Marić, bilo bi praćenje prisutnosti djece i prema tome fleksibilna organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je kroničan problem je upis djece koja tijekom pedagoške godine napune godinu dana. Tim roditeljima je problem upisati dijete nakon upisnog roka i nakon početka pedagoške godine", kazala je Marić.

A na to još dolaze djeca koja su do svibnja obuhvaćena mjerama Roditelja odgojitelja. Ideja koja za 20 dana ide u povijest, unatoč prijetnjama novih prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pritisak je legitiman i on se vrši od trenutka kad je ta odluka u Skupštini donesena. Mi u SDP-u smo jasni ukoliko se pokaže da sve ne ide kako je zamišljeno, tražit ćemo reviziju te mjere. Do sad se nije pokazalo da bi to moglo biti drugačije", kazao je Joško Klisović, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine. 

Mjesta u zagrebačkim jaslicama danas nema, a mjesta nema ni u Osijeku, Rijeci, Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Nacionalnom planu je 22.000 novih mjesta u idući pet godina. A do tada je na brizi odgajateljica tek 55 posto vrtićke djece u Hrvatskoj.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo