Onečišćenje zraka / U Zagrebu povećana koncentracija prizemnog ozona. Provjerite koje su rizične skupine i preporuke za zaštitu

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nastankom povoljnijih meteoroloških uvjeta očekuje se smanjenje koncentracija prizemnog ozona

8.7.2021.
17:31
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu je u četvrtak zabilježena povećana koncentracija prizemnog ozona u zraku, izvijestio je Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša koji upozorava osjetljive skupine da bi mogle imati problema s glavoboljom i disanjem.

Na mjernoj postaji Ksaverska cesta ovlašteni ispitni laboratorij Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) utvrdio je prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon. Prekoračenje praga obavješćivanja od 180 µg/m3 zabilježeno je tijekom tri uzastopna sata mjerenja, u razdoblju od 10 do 13 sati, priopćio je Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na trenutne temperature i intenzitet sunčeva zračenja, moguć je nastavak visokih koncentracija i prekoračenja u poslijepodnevnim satima te pri sličnim vremenskim uvjetima i u idućim danima.

Pri takvom prekoračenju, osjetljive skupine građana, poput male djece, trudnica, starijih, kroničnih respiratornih i plućnih bolesnika te osobe trenutno slabog zdravlja, mogle bi osjećati simptome poput iznenadne glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kazneni progon i sve drugo /

'Svom čovjeku' platili ste da vam na dizelašu 'sredi' filter za krute čestice. Potraga objašnjava što sve riskirate

Image
Kazneni progon i sve drugo /

'Svom čovjeku' platili ste da vam na dizelašu 'sredi' filter za krute čestice. Potraga objašnjava što sve riskirate

Radi opreza, preporuka je da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe u vrijeme prekoračenja ne izlaze na otvoreno, da se ne otvaraju prozori i ne koristi mehaničku ventilaciju kojom se prostorije ubacuje zrak.

Za kuhanje treba koristiti, gdje god je to moguće, električna kuhala i pećnice umjesto plinskih štednjaka i štednjaka na kruto gorivo. Preporučeno je ne pušiti u prostorijama, te odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne kemikalije i otapala, pripravke pri kojima se koriste ljepila, boje i lakovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba odgoditi uporabu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nisu neophodne, a pri kojima se onečišćuje zrak. Preporuka je i koristiti javni gradski prijevoz umjesto osobnih motornih vozila te ni na koji način ne pridonositi onečišćenju zraka u vrijeme zabilježenih prekoračenja kako bi se izbjeglo dodatno ugrožavanje osjetljivih skupina stanovništva.

Nastankom povoljnijih meteoroloških uvjeta očekuje se smanjenje koncentracija prizemnog ozona i prestanak prekoračenja praga obavješćivanja o čemu će građani biti obaviješteni priopćenjem na službenoj stranici Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo