prvih šest mjeseci / U Zagrebu prodano 20 posto manje nekretnina, veliki pad interesa za centar, a potres nije jedini razlog

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kakav je utjecaj pandemije i potresa na tržište nekretnina u Zagrebu u prvoj polovini 2020. analizirali su u HNB-u

16.11.2020.
13:15
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Broj nekretnina prodanih u Zagrebu u prvoj polovini 2020. niži je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 22 posto, objavila je Hrvatska narodna banka (HNB) u najnovijoj analizi tržišta.  

Navode i kako se za sada taj pad ipak ne čini dramatičnim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj prodanih nekretnina u središtu Grada Zagreba i posebno u Donjem gradu, gdje su nekretnine oštećene u potresu najgušće raspoređene, u posljednjim se mjesecima prepolovio. No, smanjenu sklonost kupnji nekretnine u središtu grada ne treba pretežno pripisivati potresu, ocijenili su Davor Kunovac, direktor Direkcije za modeliranja u Sektoru istraživanja i Karlo Kotarac, savjetnik u Direkciji za modeliranje u analizi objavljenoj na HNBlogu. 

"Udio transakcija koje se odnose na zonu oštećenu potresom počeo je opadati nekoliko tjedana prije potresa. Taj pad aktivnosti na tržištu nekretnina koincidira s početkom pandemije, kada je postupak kupoprodaje nekretnina zbog uvedenih epidemioloških mjera bio znatno otežan. Smanjena aktivnost na tom području u skladu je s povećanom atraktivnošću života izvan središta grada i novim trendovima u načinu života koje je potaknula pandemija, kao što su držanje fizičkog razmaka ili rad od kuće", ocijenili su HNB-ovi stručnjaci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Boom na društvenim mrežama /

Cijena najma stanova u Dubrovniku gotovo pa se prepolovila. Evo za koliko sad možete unajmiti stan

Image
Boom na društvenim mrežama /

Cijena najma stanova u Dubrovniku gotovo pa se prepolovila. Evo za koliko sad možete unajmiti stan

S obzirom na globalne razmjere pandemije i pad turističkog prometa, pala je i potražnja za nekretninama u središtu grada koje bi imale turističku namjenu, dok je, s druge strane, porasla ponuda stanova za dugoročni najam ili kupovinu. 

Sve navedeno utjecalo je na cijene nekretnina u središtu grada, u kojem su tijekom svibnja i lipnja cijene nekretnina bile niže otprilike za 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba pritom istaknuti da je ukupan broj kupoprodaja na području središta grada i Donjeg grada, u kojem je mnogo objekata oštećenih u potresu, vrlo malen pa nema bitan utjecaj na kretanje cijena na razini cijelog Zagreba, u kojem su, zaključno s podacima za lipanj, cijene u daljnjem porastu.

Indeksi pokazuju kako pad cijena slabi s udaljavanjem od zone s najgušćim oštećenjima od potresa pa tako primjerice za nekretnine koje su do 1000 metara udaljene od zone pogođene potresom cijene nekretnina više ne padaju, već rastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li potres uzrokovao snažniju potražnju za novijim nekretninama, građenima nakon 1964.?

Analiza je također potvrdila da promjena sklonosti kupaca prema životu izvan središta grada nakon potresa nije, kako se ponekad tvrdi, dominantno određena pojačanom potražnjom za novijim nekretninama koje su građene, primjerice, nakon 1964. godine.

Naime, iz usporedbe dvaju indeksa cijena starijih nekretnina, građenih prije 1964.: onih na području oštećenom potresom te onih na starijim nekretninama iz preostalog dijela grada, vidi se kako su cijene starijih nekretnina unutar zone oštećene potresom u recentnom razdoblju padale znatno snažnije u odnosu na preostale starije nekretnine čije cijene i dalje rastu po sličnim stopama kao cijene svih nekretnina u gradu Zagrebu neovisno o starosti.

Takav je nalaz u skladu s argumentacijom da je centar kao lokacija u recentnom razdoblju postao manje atraktivan kupcima nekretnina i da takva promjena sklonosti kupaca nije dominantno određena pojačanom potražnjom za novijim nekretninama već željom za životom izvan središta grada, zaključuje se u analizi HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo