'SVI SE PRILAGOĐAVAMO' / U Zagrebu prodano gotovo pola milijuna paketa ZG vrećica, Tomašević komentirao nestašicu u dućanima

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Kazne sigurno neće ići odmah za cijeli grad, ali će sigurno ići vrlo brzo za centar grada'

30.9.2022.
13:39
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u petak kako je do sada prodano 450 tisuća paketa ZG vrećica, što dan uoči početka primjene novog modela prikupljanja komunalnog otpada znači da građani očito žele red.

“To je oko 4,5 milijuna pojedinačnih vrećica. Građani očito žele red, očito žele poštivati pravila”, izjavio je Tomašević na 19. Gerontološkom tulumu, govoreći o novom modelu prikupljanja komunalnog otpada, koji u Zagrebu kreće u subotu, 1. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreće proces kojem će se prilagođavati Gradska uprava i građani

Komentirajući nestašicu ZG vrećica u nekim trgovačkim lancima, poručio je kako će se to uskoro riješiti, a do toga je došlo jer su neki lanci naručili premalo vrećica, dok se drugi tek priključuju suradnji s Gradom, jer u početku nisu htjeli pristati na manje marže koje im je Čistoća ponudila.

Tomašević je podsjetio da će novi sustav u prvo vrijeme biti drugačiji za centar grada. Građani koji ne mogu spremnike držati unutar parcela svojih zgrada, ZG vrećice će odlagati na ulici od 20 do 22 dana, zbog čega je Čistoća osigurala šest odvoza tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kante se miču sutra ujutro od 8 sati u najužem centru grada, to će se sukcesivno raditi iz dana u dan pa očekujemo da će svi spremnici u centru grada biti maknuti do kraja tjedna”, rekao je.

Image
koji je bolji? /

Zagreb i Samobor kreću u bitku s otpadom, ali na različite načine. 'Pravednije je, nemamo posebne vrećice'

Image
koji je bolji? /

Zagreb i Samobor kreću u bitku s otpadom, ali na različite načine. 'Pravednije je, nemamo posebne vrećice'

Tomašević ističe kako se od 1. listopada neće sve odjednom promijeniti, već kreće proces koji će trajati. “S obzirom na taj proces prilagođavat ćemo se i mi i građani”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na područjima izvan centra novi model podrazumijeva stavljanje pod nadzor vlastitih spremnika, a za nepravilno odlaganje otpada predviđene su kazne, s kojima se neće svugdje krenuti jednako.

“Kazne sigurno neće ići odmah za cijeli grad, ali će sigurno ići vrlo brzo za centar grada. Tu će biti vrlo kratak period prilagodbe u smislu modela odlaganja vrećica na ulice od 20 do 22 sata”, kaže Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunalni redari u centru grada kažnjavat će nesavjesne građane sa 700 do tisuću kuna za otpad koji je odložen izvan predviđenog vremena, ali i druge nepravilnosti, sukladno odluci o komunalnom redu.

Gradonačelnik je najavio da će već od sutra na ulicama biti interventni timovi Čistoće i posebni timovi komunalnih redara, koji će kontrolirati poštivanje novog modela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi građani će od 1. listopada imati osigurani plin

Tomašević je također poručio da će građani koji su unatrag mjesec dana zbog poremećaja na plinskom tržištu ostali bez privatnih opskrbljivača plinom od 1. listopada imati osigurani plin.

“Svi korisnici koji su ostali bez opskrbljivača u 13 opskrbnih područja od Rijeke do Slavonije, automatski će tehnički biti prebačeni na Gradsku plinaru Zagreb - Opskrba, a tek nakon toga administrativno”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno dogovoru s Vladom, to će vjerojatno biti hrvatski plin od Ine koji će ići Gradskoj plinari Zagreb, kaže Tomašević.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo