omikron poharao javne službe / U Zagrebu skoro 400 vozača tramvaja i autobusa u izolaciji: 'Jedni se vraćaju, drugi odlaze'

Omikron je preusmjerio i vlakove

29.1.2022.
8:56
VOYO logo

Ovakvim tempom uskoro stvarno neće imati tko raditi za mirovine, a trenutačnu je situaciju dodatno pogoršao omikron. Posebno je poharao javne službe, pa gradovima prijeti i moguća paraliza sustava, jer je, primjerice, samo u Zagrebu gotovo 400 vozača tramvaja i autobusa u izolaciji. Hoće li je zbog toga Stožer skratiti?

Ni maska na licu, ni minimalan kontakt s putnicima, nije uspio zaštititi vozače. Otkad je pandemije, ovo je ZET-u najteže razdoblje. Svaki je peti vozač na bolovanju.

"Nađe se tu koji sat prekovremeno ali nije to sada neizvedivo. Jedni se vraćaju, drugi odlaze, svi to moramo proći. Ja sam i cijepljen i prebolio", kazao je Ljubomir Budinščak, vozač tramvaja.

Desetkovani su i putnici, što ne čudi s obzirom na svakodnevne visoke brojke zaraženih, pa nema gužvi i ZET-u se uspijevaju pokriti bez dvostrukih smjena.

"Na bolovanju je njih 390 od čega je trenutno preko pedeset posto obuhvaćeno koronavirusom ili je u samoizolaciji. Nismo ukidali linije, napravljene su određene redukcije", rekao je Domagoj Zeba, glasnogovornik ZET-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NZJZ /

Zagreb: Od 1. veljače novi raspored cijepljenja zbog smanjenog interesa građana

Image
NZJZ /

Zagreb: Od 1. veljače novi raspored cijepljenja zbog smanjenog interesa građana

Omikron je preusmjerio i vlakove. Danas i sutra putnici iz Osijeka u Bizovac i obratno mogu samo autobusom jer je i u HŽ-u puno bolovanja. Na rubu iznemoglosti već su dugo u Općoj bolnici Pula. Non-stop prilagođavaju raspored, a neki rade i dvostruke smjene.

"Od tih 130 je 80 posto medicinskih sestara. Pa kada gledamo da je od 130 100 medicinskih sestara, to ispadne da je samo 20 posto medicinskih sestara. Koje su najznačajnije u cjelokupnom radu", izjavila je Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula.

U Podravci je koronavirus zasad pod kontrolom. Najviše zato jer se u prehrambenoj industriji ionako moraju držati visokih higijenskih standarda.

"Imamo određeni broj oboljelih na razini grupe, i u Hrvatskoj, i u drugim zemljama. Međutim, za sada, situacija je, rekla bih, zadovoljavajuća. Proizvodni proces odvija se nesmetano i bez problema", kazala je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

I u policijskim je redovima red. Ni dva posto zaraženih. Ali, svjestan problema u drugim javnim službama, čelnik Stožera ne isključuje mogućnost skraćivanja samoizolacije sa 7 na pet dana.

"Razmišljamo o tome ne samo iz ovog aspekta nego zbog činjenice da im sve više istraživanja znanstvenih koja bi opravdala to. Mada realno oni koji su već uveli, a ima cijeli niz zemalja koji je skratio izolaciju na pet dana, su to učili prije svega da ne bi ugrozili javne službe", izjavio je Davor Božinović (HDZ), načelnik Stožera civilne zaštite.

Hoćemo li i mi tim putem, doznat ćemo možda već sutra nakon sastanka Stožera i epidemiologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo