Prvi u Hrvatskoj / Napredak: U Zaprešiću škole i vrtići dobivaju senzore za praćenje kvalitete zraka

Roditelji su zadovoljni jer konačno mogu biti sigurni da je u učionicama kakvoća zraka u redu

16.2.2021.
8:15
VOYO logo

Zaprešić će biti prvi grad u Hrvatskoj  koji će u sve svoje osnovne škole i vrtiće postaviti senzore za praćenje kvalitete zraka. Njima će se, između ostalog, prevenirati širenje koronavirusa.

Kada lampica zasvijetli zeleno znači da je kvaliteta zraka u učionici - dobra. Točnije, senzor je izmjerio količinu ugljikova dioksida, temperaturu i postotak vlage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Lebdeće čestice /

Zrak u Zagrebu ponovno loš! Izbjegavajte dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom

Image
Lebdeće čestice /

Zrak u Zagrebu ponovno loš! Izbjegavajte dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom

Praćenje kvalitete zraka će biti korisno u suzbijanju zaraze 

Zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus smatra da je zbog trenutne epidemiološke situacije "dobro pratiti kvalitetu zraka i možda preventivno djelovati protiv eventualnog daljnjeg širenja virusa". To je iznimno važno jer djeca u učionicama provedu gotovo trećinu dana, a neki i više.

Pedagoginja u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u Zaprešiću, Dubravka Vulić, kaže da su roditelji zadovoljni jer konačno mogu biti sigurni da je u učionicama,  u kojima djeca provode velik dio dana, kakvoća zraka u redu.

Kada se lampica zacrveni i signalizira lošu kvalitetu zraka, postoji lako rješenje. Učiteljica, ili teta u vrtiću jednostavno samo trebaju otvori prozor i prozrači prostoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi u Hrvatskoj 

Prije tri godine postavljeno je 15 uređaja, a za dva do tri mjeseca stiže dodatnih 88 u sve učionice triju zaprešićkih osnovnih škola i u sve sobe dječjih vrtića.

Labus kaže da bi Zaprešić bio "prvi grad u Hrvatskoj koji bi sve prostore javnih odgojno-obrazovnih ustanova opremio takvim uređajima".

Projekt planiraju proširiti po cijeloj Zagrebačkoj županiji

Prikupljeni podaci o kvaliteti zraka prikazat će se na web stranici i mobilnoj aplikaciji te će se koristiti za daljnje analize.

Projekt je vrijedan oko 250 tisuće kuna. Cilj je senzore postaviti u škole i vrtiće na području cijele Zagrebačke županije te se planira povući novac iz EU fondova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo