književnost iza rešetaka / U zatvoru se više čita nego na slobodi: što se u Remetincu najviše, a što najmanje čita?

Dok se u Hrvatskoj jako malo čita, ali zato iza rešetaka čitanje postaje omiljena aktivnost. No, 'Zločin i kazna' nisu na vrhu popisa najčitanije literature u Remetincu, ali zato jest 'Pedest nijansi sive'

29.9.2016.
22:30
VOYO logo

U Hrvatskoj se knjige jako malo čitaju. Čak 50 posto ljudi knjige uopće ne zanimaju. Ali zanimljivo je kako interes za knjigu raste s odlaskom u kaznionicu. Ondje je čitanje omiljena aktivnost. 

Hodnici zatvora u Remetincu često su potpuno prazni. Možda jer zatvorenici u svojim ćelijama čitaju knjige, jer za razliku od svojih slobodnih sunarodnjaka - oni su pravi knjiški moljci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zatvoru u Zagrebu se jako puno čita. Najpopularnija je belatristika, neki autori poput Ludluma, Lee Childa, Davida Baldaccija, švedski i norveški uspješni autori recimo Nesbø. Mislim da je najpopularnija knjiga bila 50 nijansi sive i iza nje je bila Laka lova. Ipak smo u zatvoru", otkrio nam je Mirko Kovčalija, voditelj zatvorske knjižnice. 

Od domaćih autora najčitaniji je Ivan Aralica, ali i  knjiga Ništa lažno bivšeg ministra branitelja Predraga Matića. No, čita se svašta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zatvorskoj knjižnici u Remetincu od preko 5.000 knjiga najčešće se posuđuju Veronika je odlučila umrijeti Pula Coelhe, Kuran, ali i knjige samopomoći.  

Vodstvo knjižnice nedavno je preuzeo vrlo angažirani zatvorenik, pa se broj posudbi utrostručio. Ipak, čitanje je u zatvoru oduvijek bila omiljena aktivnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit što je čitao bivši premijer Ivo Sanader u Remetincu, Kovačlija odgovara: "Ne znam točno što je on čitao, ali jako puno je čitao. Recimo, prosjek je zaduživati dvije ili tri knjige, a on ih je poduđivao po sedam i u jako kratkom roku ih je čitao".

Knjižnica u Remetincu razlikuje od svih drugih i po tome što ovdje nema kašnjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, s udrugom RODA pokrenut je i novi projekt.

"Radi se o tome da zatvorenici čitaju priče i bajke svojoj djeci. To se snima, radi se audio zapis koji se poslije na CD-u, zajedno sa slikovnicom dostavlja djeci doma", pojasnio je upravitelj Zatvora u Zagrebu Čumpek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se čita u zatvoru. Možda bismo se, barem u ovome, mogli Ugledati na njih. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo