realna slika stanodavaca / U zemlji koja izumire obitelji s djecom nepoželjne iznajmljivačima: 'Treba razumjeti i stanodavce'

Čest je slučaj da stanodavci ne žele iznajmiti stan obiteljima, a to se smatra diskriminacijom

31.8.2018.
21:00
VOYO logo

Dvoje od osmero stanodavaca nisu bili oduševljeni što bi u njihovu stanu živjela s djecom. Ostali su uglavnom bili blagonakloni. I Dubravka Rašić je u svom dugogodišnjem podstanarskom iskustvu imala svakavih uvjeta za useljenje.

"Bio je slučaj da mi je čovjek rekao da mogu doći veliki, punoljetni, ali mali ne", kazala je. No pravni stručnjaci tvrde, stanodavci za to često imaju valjan razlog. "Odbijanje prihvaćanja najmoprimaca koji imaju maloljetnu djecu je bez ikakve sumnje protuzakonito u Republici Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, mi moramo biti svjesni da je to tazborito ponašanje najmodavaca s obzirom na odredbe ovršnog zakona i nemogućnost da se iz pojedinog stana izbaci obitelj s malodobnim djetetom", kazala je Sanja Barić, predstojnica katedre za ustavno pravo Pravnog fakuleta u Rijeci.

Agenti za nekretnine kažu, kod njih ovo nije čest slučaj. Ljudi češće ne žele kućne ljubimce. "Eventualne štete koje možda mogu mala djeca prouzročiti u stanu za najam. Pošarani zidovi, izgrebani podovi, ali kažem, mi uvijek savjetujemo da se takvi problemi mogu riješiti strožim ugovornim obvezama za najmoprimca", kazala je Lana Mihaljinac Knežević iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju se ipak uvijek nađe netko tko je spreman prijeći i preko malo pošaranih zidova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo