noć muzeja u hrvatskoj / U zračnoj luci Resnik redovi posjetitelja na pisti - najviše zanimanja za noćne naočale pilota

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija

Najduži red bio je ispred uređaja za noćno gledanje - noćnih naočala kojima se koriste hrvatski vojni piloti i kroz koje su posjetitelji mogli gledati

27.1.2017.
22:51
Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Na pisti splitske Zračne luke Resnika u sklopu Noći otvorenih vrata Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane mnoštvo posjetitelja u petak navečer u dugim je redovima čekalo da isproba tehniku i opremu hrvatskih vojnih pilota - uređaj za noćno gledanje i trenažer za pilote te da uđe u kabinu MIG-a 21.

Najduži red bio je ispred uređaja za noćno gledanje - noćnih naočala kojima se koriste hrvatski vojni piloti i kroz koje su posjetitelji mogli gledati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su najsuvremenije noćne naočale koje našim pilotima omogućuju da za vrijeme noćnih letova imaju bolji pregled prostora, a posebice će biti važne za pilote na  helikopterima 'Kiowa Warrior' koje smo nedavno nabavili iz Sjedinjenih Američkih Država", rekao je za Hinu inicijator održavanja Noći otvorenih vrata Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane u splitskoj Zračnoj luci Mario Marin, koji radi u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe u toj luci.

Posjetiteljima koji su u večernjim satima gledali kroz noćne naočale "željeli smo dočarati izvorni ambijent s kojim se suočavaju piloti tijekom noćnih letenja", rekao je Marin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoštvo posjetitelja ušlo je na trenažer za obuku pilota, a Marin je objasnio kako je to "katapultatorski jednosjed" na kojem polaznici za vojne pilote treniraju vještine koje su im potrebne za upravljanje zrakoplovom.

Kabina vojnog zrakoplova MIG-a 21 također je pobudila zanimanje posjetitelja, koji su u nju ulazili kako bi vidjeli opremu i uređaje kojima se koriste piloti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne je iznad splitske Zračne luke upriličen letački program u kojem je među ostalima sudjelovala i akrobatska skupina "Krila Oluje".

Po Marinovim riječima, poslijepodne i večeras u Noći otvorenih vrata Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane na splitskoj zračnoj luci Resniku bilo je o više od 12 tisuća ljudi, pretežito mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo