cilj je ukidanje samoizolacije / Učenici će voditi evidencije u bilježnici. Donosimo odgovor testiraju li se cijepljena odnosno preboljela djeca

Kako izgledaju testovi i trebaju li se testirati i učenici koji su COVID preboljeli ili su cijepljeni?

9.2.2022.
21:25
VOYO logo

Dok testovi za učenike putuju prema školama, ondje stižu i upute ravnateljima. Sukus je da se testirati formalno ne mora nitko, ali mogu svi čime se samoizolacije za učenike potpuno ukidaju, čak i u slučaju kontakta sa zaraženom osobom.

Dva brza antigenska testa dobit će učenici u školama, a testirat će se jednom na tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štapić je kraći, uzorak se uzima u prednjem dijelu nosne šupljine i mora se umetnuti na dubinu do 2 centimetra za razliku od onoga testa koji se radi u zdravstvenim ustanovama koji ide 5-6 centimetara", rekla je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Testiranje je dobrovoljno, a roditelji koji to ne žele, potpisat će izjavu. Nema sankcija, ali u slučaju kontakta s pozitivnom osobom, djeca neće biti oslobođena karantene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca koja su COVID preboljela unatrag 4 mjeseca i ona koja su cijepljena već su oslobođena samoizolacije, roditelji imaju dvije opcije - sudjelovati svaki tjedan u redovitom testiranju ili djecu testirati samo u slučaju pojave pozitivnog učenika u njihovu razredu, odmah te 5 do 7 dana od kontakta.

Image
različite varijante /

Od idućeg tjedna testovi za učenike u svim školama: Fuchs pojasnio što će biti s onima koji odbiju testiranje

Image
različite varijante /

Od idućeg tjedna testovi za učenike u svim školama: Fuchs pojasnio što će biti s onima koji odbiju testiranje

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objašnjavaju - takva pravila za bliske kontakte oslobođene samoizolacije vrijedila su i do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom slučaju su roditelji  morali sami kupovati testove i testirati djecu, a sad u ovom programu samotestiranja učenika će dobiti besplatno te testove", rekla je Nemeth Blažić.

Djeca će biti oslobođena od samoizolacije i u slučaju da se zarazi njihov roditelj ili druga osoba iz istog kućanstva ako sudjeluju u redovitom samotestiranju i ako se o vlastitu trošku testiraju svaka dva dana tijekom i još 7 dana nakon izolacije pozitivnog ukućanina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva objašnjavaju cilj je ukidanje samoizolacije i održavanje nastave uživo. Učenici će 2 testa dobiti prije i 3 nakon praznika, a cilj je da redovito testiranje traje 4 nastavna tjedna.

"Četiri testa će biti upotrjebljena za redovito testiranje, a ovaj jedan će biti upotrjebljen u slučaju da se u razredu pojavi pozitivan učenik pa se testiranje mora ponoviti. Nakon toga, ako se nastavi povoljna situacija  testirati ćemo samo periodički kad se pojavi pozitivan učenik s tim da će mjera izuzeća od samoizolacije nastaviti i vrijediti", Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testiranje neće početi za sve u isto vrijeme, već onda kad u školu testovi i stignu. Na ravnateljima je da odrede dan i način raspodjele testova. U iznimnim situacijama testiranje će se moći organizirati i u školi.

"Mi ćemo ja vjerujem u ponedjeljak podijeliti učenicima testove i s testiranjem bi onda krenuli u srijedu i svaku srijedu ćemo obavljati onda testiranje, a učenici će u informativku ili bilježnicu to upisivati. Očekuje suradnju roditelja i do sada je to bilo tako", kaže Slaven Staklenac, ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi učenici koji u vrijeme prvog testiranja budu u samoizolaciji, s negativnim testom će je prekinuti i moći ponovno sjesti u školske klupe.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo