Za svaku pohvalu / Učenici iz Splita osmislili uređaj protiv širenja koronavirusa: Pametni Green box uskoro u čak 20 škola

Uređaj ima nekoliko korisnih funkcija

2.9.2020.
15:48
VOYO logo

Mladi učenici iz Centra za izvrsnost u Splitu osmislili su uređaj u borbi protiv širenja koronavirusa. 

Višenamjenski uređaj ima beskontaktni dezificijens, led ekran i ekološki spremnik za stare baterije i mobitele, a uskoro bi se mogao naći na ulazima u otprilike 20 splitskih srednjih škola. Dragana Eterović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednoj splitskoj školi više ne treba ručno nanositi dezinfekcijsko sredstvo. Na ulazima je postavljen Green box. Višenamjenski uređaj za beskontaktnu dezinfekciju ideja je troje učenika iz Centra izvrsnosti.

Image
Nastava na daljinu /

Ponovno kreće 'Škola na trećem'? HRT potvrdio: 'Iz Vlade su nas obavijestili prije par dana...'

Image
Nastava na daljinu /

Ponovno kreće 'Škola na trećem'? HRT potvrdio: 'Iz Vlade su nas obavijestili prije par dana...'

"Dezificijens se nalazi u boci od 10 litara i ta se boca konstano mjeri pomoću jedene vage I šalje se na cloud server koji taj podatak obrađuje i kada padne ispod 20 posto šalje mail admisnitaru sustav da treba napuniti bocu sa dezinficijesom", objasnio je Antonio Nikolić, učenik III gimnazije Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na uređaju je još led ekran s korisnim informacijama, ali i spremnik za stare baterije i mobitele. Od ideje do konačnog proizvoda trebalo je tri mjeseca rada. 

"Potaknuti novom situacijom učenici su došli na ideju na napravimo ovakav jedan prozivod uz našu malu pomoć, pomogli smo im u razvoju proizvoda koji je tu prenetiran koji je fukncional i vjerujem da će zaživjeti", poručio je Toni Jagnjić, mentor u Centru izvrsnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Green box naručilo je već 20 splitskih škola. 

"Cjenovno pokrivamo troškove izrade, rad mentora je kroz rad centra plaćen, a troškovi su negdje oko 6000 kuna", rekao je ravnatelj Centra izvrsnosti Ivica Zelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici ovisno o naružbi razmišljaju o izmjenama, pa tako ljekarne mogu naprimjer naručiti spremnik za stare lijekove. Ideja im ne nedostaje.

"Na uređaju se nalazi ili tremokamera ili uređaj mjerenje temperature kao na pištoljima kojima  se treutno koriste. Tako da bi uređaj imao još više uloge, a jedna je od njih je hotspot i promjena same vrste otpada koji se nalazi ispod", izjavio je Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višenamjenski uređaj čije je komponente moguće i mijenjati mogli bi uskoro viđati na ulazima u brojne ustanovu i škole.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo