Stiže alternativa / Učenici koji ne idu na vjeronauk dobit će 'svoj' predmet: 'Treba paziti da nam se ne podmetne kukavičje jaje'

Novi izborni predmet zasad nema ime te pojedinosti oko izvedbe, kao i datuma uvođenja, još nisu poznate

15.9.2020.
8:03
VOYO logo

Vjeronauk u osnovnim školama prvi će put dobiti alternativni izborni predmet, po uzoru na etiku u srednjim školama, potvrđeno je za Slobodnu Dalmaciju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) ministra Radovana Fuchsa.

Ta je mogućnost najavljena još prošli tjedan kada je skupina roditelja pokrenula peticiju tražeći da se žurno riješi problem zbrinjavanja djece koja ne pohađaju nastavu vjeronauka. Osim roditelja, ovih je dana na potrebu donošenja takvoga alternativnog predmeta u osnovnim školama pozvala i dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako budući novi izborni predmet zasad nema ime te pojedinosti oko izvedbe, kao i datuma uvođenja, još nisu poznate, ideja nije nova, a na to su proteklih dana podsjećali iz Fuchsova ministarstva.

Roditeljska inicijativa, simbolično nazvana "Djeca u hodniku", koja okuplja roditelje čija djeca ne pohađaju vjeronauk, prikupila je dosad gotovo pet tisuća potpisa. Među zahtjevima ministru Fuchsu koje su istaknuli ovih dana jesu što žurnije rješavanje problema zbrinjavanja u osnovnim školama djece koja ne pohađaju vjeronauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suzana Jašić, jedna od pokretačica peticije, zasad je oprezna oko ideje alternativnog izbornog predmeta vjeronauku kakva dolazi iz Ministarstva:

''Djeci ne treba novi predmet na kojemu će opet morati štrebati, nego nekakav koji će ih veseliti. Vidjet ćemo. Očekujemo da će nas ministar Fuchs pozvati na razgovor, da će o tome razgovarati ljudi kojih se to tiče zajedno s predstavnicima struke. Treba paziti da nam se ne podmetne kukavičje jaje. Želimo dobronamjernu alternativu iza koje se neće skrivati neki drugi interesi.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo