roditelji zabrinuti / Učenici koji su u osjetljivoj skupini nastavu prate od doma: 'Astma nije razlog za izostanak s nastave'

Zagrebački liječnici školske medicine do sada su izdali 47 potvrda, koje učenike oslobađaju odlaska u školu

8.9.2020.
18:41
VOYO logo

Dio učenika prati nastavu od kuće jer im se, kao osjetljivoj skupini, odlazak u školu za vrijeme pandemije ne preporučuje. Hrvatski zavod za javno zdravstvo prošli tjedan detaljno je pojasnio tko može ići u školu, a tko bi trebao ostati doma.  No liječnici posljednjih dana imaju mnogo upita zabrinutih roditelja. Objasnili su nam kada izdaju potvrde kojima učenike oslobađaju nastave u učionicama.

'Škola na internetu je super'

Marko ide u sedmi razred i prati nastavu od kuće. Rizična je skupina, jer se liječio od limfoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Meni je škola na internetu super, dobra i lakša. Zato što na primjer, sada meni učiteljica pošalje zadaću i toga nema u knjizi. Mogu otići na internet i pogledat gdje je to mjesto ili na primjer iz prirode, neku biljku... i meni je to odlično'', rekao je učenik Marko Marešić Babić.

Nije jedini koji nastavu prati online. Zagrebački liječnici školske medicine do sada su izdali 47 potvrda, koje učenike oslobađaju odlaska u školu. Riječ je uglavnom o oboljelima od malignih ili srčanih bolesti. Pa im je zato osigurana nastava od kuće.

''Dolazili su i roditelji djece koja imaju druge kronične bolesti, recimo dijabetes i astmu. Astma je dosta često razlog. Ali naravno uvidom u medicinsku dokumentaciju i uvidom u zdravstveno stanje djeteta, nakon razgovora s roditeljima nema razloga da se izdaju potvrde da bi izostali s nastave'', poručila je Tatjana Petričević Vidović, voditeljica Službe za školsku medicinu NZJZ-a ''Dr. Andrija Štampar''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Korona ispričnice /

Liječnici obiteljske medicine u problemima: Roditelji na sve strane traže ispričnice za svoju djecu

Image
Korona ispričnice /

Liječnici obiteljske medicine u problemima: Roditelji na sve strane traže ispričnice za svoju djecu

Pravo na bolovanje

Za razliku od obiteljskih, koji ispričnice mogu izdati najviše na mjesec dana, liječnici školske medicine učenike mogu dugotrajno osloboditi nastave. A dio njih početak škole propustio je i zbog samoizolacije.

Njihovi roditelji imaju pravo na bolovanje radi njege djeteta. U tom slučaju javljaju se svom obiteljskom liječniku, koji im utvrđuje privremenu spriječenost za rad. Naknada ovisi o dobi djeteta.

''Ako je dijete starije od tri godine onda ostvaruje pravo na naknadu plaće u 70 postotnom iznosu od utvrđene osnovice, sve do onog maksimalno propisanog iznosa od 4257 kuna'', rekla je Dijana Vuksan iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ako u samoizolaciji dijete oboli od koronavirusa, roditelj i dalje ostvaruje pravo na naknadu plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ta naknada se opet utvrđuje na isti način, ovisno o dobi djeteta. Ali tada privremena spriječenost za rad traje sve dok to zahtijeva zdravstveno stanje djeteta'', pojasnila je Vukas.

Riječ je o pravu, a ne obvezi roditelja. Zbog mnogima niske naknade, dio roditelja zato koristi godišnji odmor ili radi od kuće, dok bi za učenike koji su u samoizolaciji i mogu pratiti nastavu, ona trebala biti osigurana online.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo