sve je na odluci roditelja / Učenici se vraćaju u škole, u Dalmaciji očekuju veliki odaziv: 'Djecu nećemo kažnjavati ako ostanu doma'

Roditelji odlučuju o zdravstvenom stanju djece te sve mogu pravdati objektivnim i subjektivnim razlozima

25.5.2020.
7:00
VOYO logo

Učenici razredne nastave danas su se trebali vratiti u školske klupe. "Svi oni koji dođu na nastavu, imat će osigurane sve uvjete za odvijanje odgojno-obrazovnog rada, a onima kojima treba bit će organiziran i prijevoz", poručili su iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje. 

Dok u Zagrebu ne očekuju baš veliku navalu, ravnatelji u Dalmaciji kažu da bi se u škole moglo vratiti i do 80 posto djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bezbrižna igra nedjeljom popodne u školskom dvorištu, a već sutra povratak u školu nakon više od dva mjeseca.  

"Ljepše mi je u školi i učiteljica mi bolje objasni to", rekla je Lucija Barišić, učenica 3. razreda OŠ Vrbani u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kad će više biti jasne? /

Povratku u školu raduju se učenici i učitelji, no roditelji su i dalje zbunjeni: 'Baš je sve nejasno'

Image
Kad će više biti jasne? /

Povratku u školu raduju se učenici i učitelji, no roditelji su i dalje zbunjeni: 'Baš je sve nejasno'

"Zbog toga što se ionako djeca druže svaki dan, igraju se, skupa su, nema nikakve bojazni, škola nije stradala u potresu", izjavila je Vanda Barišić, Lucijina majka.

Dok će Lucija u školske klupe, Mihael i Nikol, iako imaju želju, neće. Njihova majka smatra da su odluke Vlade i stožera kontradiktorne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u kućanstvu imamo starije osobe koje su u kritičnoj skupini i to nam se trenutno čini kao rizik", poručila je Zrinka Mišmaš Žerlić, majka Mihaela i Nikol.

U Zagrebu je 32.500 osnovnoškolaca od prvog do četvrtog razreda. Očekuju se više od četiri posto učenika koliko ih je došlo od ponovnog otvaranja škole, smatra gradski pročelnik za obrazovanje. Tijekom vikenda radile su i telefonske linije za roditelje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo na desetke poziva jučer i danas. To je stručna i terapijska pomoć roditeljima, ali vjerujte, treba i osnivačima", rekao je Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje.

Škola u Splitu zjapi prazna već deset tjedana. Svi su bili online. No, uz sve mjere i povoljnu epidemiološku situaciju, očekuje se dolazak 30 posto đaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nekim razredima dvoje, troje, u nekima desetak, u nekima malo više, ali u sve u svemu očekujemo 150 djece koja će se vratiti, a opet imamo potpuni razred koji ostaje kod kuće na online nastavi", izjavila je Sanja Šolić, učiteljica u OŠ Ravne njive Neslanovac Split.

A broj djece u klupama bi na razini cijele Splitsko-dalmatinske županije mogao biti znatno veći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi očekujemo, takve su nama barem najave i od strane roditelja da će na razini županije i preko 80 posto učenika, konkretno u mojoj školi i do 90 posto učenika će biti na nastavi", poručio je Đuro Baloević iz splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

No, i dalje je sve na stavovima roditelja koji odlučuju o zdravstvenom stanju djece te sve mogu pravdati objektivnim i subjektivnim razlozima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dijete nećemo kažnjavati, neće imati neopravdani sat zbog toga, bit će još u nastavi na daljinu. Ako se ove brojke od nula i jedan nastave, nema opasnosti od dolaska u školu", rekao je Marko Košiček, glavni savjetnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

No, opasnosti nema kod Mirne jer je shvatila zašto je bolja tzv. prava od online škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova korona i kad smo bili u online nastavi, nekako imamo malo više domaćeg nego prije. Kao to je bilo malo čudno, ne znam zašto, ali bit će malo lakše zato što sad će biti malo manje domaćeg", izjavila je Mirna Nikolić, učenica 3. razreda OŠ kraljice Jelene Solin.

Možda manje zadaće, ali uz mjere mjerenja temperature prije polaska u školu i vođenja evidencije u bilježnici koju će nositi svaki dan sa sobom. Zvono neće zvoniti, a odmor će imati tek kada budu išli doma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo