vječna zamjena / Učiteljica o teškom dobivanju zaposlenja: '11 godina ne mogu pronaći stalni posao, svako ljeto završim na burzi'

Image
Foto: Shutterstock

Mladi nastavnici dobivaju posao kao zamjene i na kraju školske godine se vrati osoba koju mijenjaju kako bi koristila odmor.

2.8.2021.
21:06
Shutterstock
VOYO logo

Učiteljica je kroz svoju priču svjedoči tome koliko je teško pronaći stalni posao u školstvu. Već 11 godina radi po zamjenama i jedna je od mnogih koji krajem svake nastavne godine dobivaju otkaz. Većina natječaja u školama je, kaže, namještena.

Testiranja smatra samo formalnim jer se ionako zna koga će se zaposliti, piše Srednja.hr. Iako je u proteklih godinu dana poslala stotinjak molbi, stalni posao nije uspjela pronaći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već 11 godina

''Magistra sam primarnog obrazovanja. Diplomirala sam kao redoviti student na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2010. godine. Završila sam smjer razredne nastave i pojačani modul Hrvatski jezik. Moja priča traje već 11 godina. Za vrijeme studiranja bilo nam je rečeno kako ćemo moći predavati Hrvatski jezik u višim razredima OŠ, no to se pokazalo kao nemoguće, barem u mojem slučaju'', ispričala je učiteljica.

Prema podacima, najviše novonezaposlenih dolazi iz sektora obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Odmah po završetku studij krenula sam sa slanjem molbi na objavljene natječaje, ali i s osobnim odlaskom u sve obližnje škole. Ispostavilo se da radno mjesto nastavnika Hrvatskog jezika u praksi dobivaju kroatisti i da tu ne mogu naći zaposlenje. No dobro, prioritet mi je bio razredna nastava. U veljači 2011. godine dobila sam prvi posao, naravno zamjenu. Posao sam dobila tako što me kontaktirala djelatnica HZZ-a jer je škola hitno trebala djelatnicu, a ja sam bila tad u evidenciji nezaposlenih. Bilo je to mjesto na kojem je kolegica dala sporazumni otkaz'', ispričala je učiteljica.

To radno mjesto koje je bilo na neodređeno, dobila je druga učiteljica koja je već radila u toj školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''A ja dobivam to njeno mjesto zamjene. Za vrijeme ljetnih praznika dobivam otkaz'', izjavila je učiteljica.

Image
hrvatsko školstvo /

Srozavanje digniteta ocjena: Sindikat Preporod upozorava na pitanje dopunskog rada i ocjena u online nastavi

Image
hrvatsko školstvo /

Srozavanje digniteta ocjena: Sindikat Preporod upozorava na pitanje dopunskog rada i ocjena u online nastavi

Naime, kolegica koju je mijenjala vratila se za vrijeme godišnjih praznika kako bi koristila godišnji odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ujedno je i tim zapošljavanjem započelo prikupljanje staža kako bih mogla položiti stručni ispit. Najesen u istoj školi ponovno dobivam posao na određeno, zamjenu za bolovanje, na isto mjesto s kojeg su me u lipnju odjavili. Odradila sam tu nastavnu godinu i naravno po završetku nastave, kolegica se ponovno vraća na godišnji, a ja dobivam otkaz. No, uspjela sam odraditi staž i položiti stručni ispit'', kaže učiteljica.

Ona na svojoj koži svjedoči problema s kojima se bore mladi nastavnici. Dobivaju posao kao zamjene i na kraju školske godine se vrati osoba koju mijenjaju kako bi koristila odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li pravedno?

''S početkom nove školske godine, prekida se godišnji, odlazi se ponovno na bolovanje/porodiljni a nas se ponovno zove na to radno mjesto. E sada, je li to pravedno, nije nimalo. To je moje skromno mišljenje. Svi se pravdaju teškim financijskim stanjem. Pitanje je tu i nemoralnog ponašanja kolega koji se vraćaju za vrijeme praznika kako bi iskoristili godišnji odmor, dobili punu plaću, pokupili regres… Međutim, činjenica je da je ta zamjena odradila sav posao cijele godine i u većini slučajeva odradila i svu potrebnu dokumentaciju koju treba predati. Pita li se zamjene u kakvim su financijskim situacijama?!? I mi imamo obitelji, djecu, a istovremeno dugotrajnu nesigurnu financijsku situaciju jer nikada ne znate kad će netko koga mijenjate nazvati i vratiti se na posao'', ispričala je frustirana učiteljica.

''Radila sam u jednoj školi na zamjenama u periodu 3 godine, naravno s prekidima preko ljeta ili po nekoliko tjedana. U trenu kad sam pomislila i kad je bilo prilike za stalno zaposlenje, posao dobije netko tko je podoban po nekoj drugoj liniji, političkoj, obiteljskoj, nije bitno…To mi se dogodilo u dvije škole'', ispričala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protekloj godini, nastavlja očajna učiteljica, poslala je u najmanju ruku 100 molbi na natječaje i prošla ne zna koliko testiranja. No, za sva ta testiranja kaže da su samo formalna.

''I ja sam gotovo sva radna mjesta dobila tako što su me zvali iz škola gdje sam već radila ili su imali moje dokumente, a tek za 60 dana se objavljivao natječaj za to radno mjesto. Zadnji posao dobila sam preko redovitog natječaja. Eto, ima i takvih primjera, ali oni su rijetkost. Naravno, bila je to zamjena'', rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada kad je ljeto, nezaposlena je, no nada se da kada se školarci vrate u klupe moći će se vratiti na posao koji je radila do kraja nastave, ali i to će biti samo da zimskih praznika.

''Naravno, samo do zimskog odmora učenika jer se tada ponovno može koristiti godišnji odmor, dobiti puna plaća i božićnica, a zamjena ponovno na Zavod za zapošljavanje'', komentirala je očajna učiteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo