NOVI ČOVJEK U UTRCI / Udovice hrvatskih branitelja predložile premijeru Stjepana Šterca kao kandidata za ministra branitelja

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, član HDZ-a i aktivni sudionik Domovinskog rata, Šterc je u izjavi novinarima u srijedu kazao kako mu je čast da ga je Udruga kandidirala za mjesto ministra branitelja

9.3.2016.
13:08
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije predložila je premijeru Tihomiru Oreškoviću demografa Stjepana Šterca kao kandidata za ministra branitelja, što je on i prihvatio ističući kako bi kao ministar naglasak stavio na vraćanje digniteta braniteljima koji su, naglašava, danas potpuno marginalizirani i isključeni iz svih procesa koji se događaju u Hrvatskoj.

Profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, član HDZ-a i aktivni sudionik Domovinskog rata, Šterc je u izjavi novinarima u srijedu kazao kako mu je čast da ga je Udruga kandidirala za mjesto ministra branitelja. "Svakome tko je u bilo kojoj varijanti predložen za ministra branitelja, to mora biti čast", kaže te dodaje da bi "volio biti kandidat i 'ovršenih', 'frankiranih'...".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ga premijer Tihomir Orešković pozove na razgovor, Šterc ističe da bi, s obzirom na problematiku kojom se bavi, demografiju, s njim razgovarao i o demografskoj revitalizaciji Hrvatske, te o tome da se hrvatske branitelje "mora vratiti na onu razinu koju zaslužuju u hrvatskom društvu".

"Ključno je da ne možete braniteljsku populaciju ostavljati izvan svih procesa koji se događaju u Hrvatskoj. Ta je populacija marginalizirana do te razine da se na nju gleda kao na teret društva, umjesto da dobiju počast, kao što to čine sve zemlje pobjednice u bilo kojem ratu. I kad to postavite na tu razinu, sve drugo je tehničko pitanje", poručuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Percepcija mlade populacije o braniteljima potpuno je iskrivljena, a taj idealizam koji su branitelji imali u sebi i unutarnja snaga s kojom su išli u obranu Hrvatske prevrijedni su za društvo da bi se mogli ostaviti po strani, kaže Šterc. dodajući kako se identitet Hrvatske mora, između ostalog, temeljiti na Domovinskom ratu i onim ljudima koji su taj rat iznijeli. 

Branitelji u zagrebačkoj Savskoj ulici ispred Ministarstva branitelja prosvjeduju već više od 500 dana, a Šterc kaže kako svi koji "dižu ruke" od rješavanje njihovih problema "zapravo ne žele dobro Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I s neprijateljem u ratu se razgovara, slikovito opisuje nužnost razgovora s prosvjednicima, te u tom kontekstu kritizira odnos Vlade premijera Zorana Milanovića prema prosvjednicima. "Razgovor, bez politizacije, je elementarna stvar. (...) Političari postoje da rješevaju probleme koji tište društvo i nije mi jasno zašto to nisu činili, osim klasičnog razloga, politizacije problema", ustvrdio je.

Slaže se da sama procedura izbora novog ministra branitelja, nakon što je ostavku dao Mijo Crnoja, predugo traje i to ga iznenađuje s obzirom na to da "postoje kvalitetni kandidati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo