stradavaje na granicama RH / Udruga 'Are You Syrious' upozorava: 'Tražitelje azila nasilno tjeraju u Srbiju'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Sve navedeno ukazuje na zastrašujući pomak unatrag i kada se radi o zaštiti prava djece kao najranjivijih bića, a osobito prava na život i na sigurnost'

31.5.2018.
17:46
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Udruga "Are You Syrious" je povodom sinoćnjeg događaja u Lici gdje se odvila velika potjera zadarske policije za kombijem koji je krijumčario migrante uputila pismo upozorenja u kojem se pitaju "Zašto izbjeglice ponovno stradavaju na granicama RH?"

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

"Kao udruga civilnog društva koja pruža pravnu i integracijsku podršku tražiteljima azila u RH, želimo upozoriti na opasne trendove na hrvatskim granicama koji su sinoć rezultirali ranjavanjem dvoje djece izbjeglica od strane hrvatskih policijskih službenika.

Važno je istaknuti da Ministarstvo unutarnjih poslova sustavno onemogućava legalni i zakonom zajamčeni način traženja azila u RH, te potencijalne tražitelje azila svakodnevno nasilno protjeruje na područje Srbije, BiH te Crne Gore. O tome svjedoče brojni izvještaji međunarodnih institucija i udruga. Samo prema podacima UNHCR-a, prošle je godine zabilježeno oko tri tisuće nelegalnih protjerivanja i kršenja ljudskih prava izbjeglica na granicama RH. Agencija EU za temeljna prava (FRA) koja donositeljima odluka na europskoj razini pruža neovisne savjete utemeljene na dokazima u svom posljednjem je izvješću među ostalim prozvala Hrvatsku da protjeruje ljude iz zemlje bez upućivanja u mogućnost i davanja prava traženja međunarodne zaštite.

Suočeni s nemogućnošću da u Hrvatskoj legalno zatraže međunarodnu zaštitu, u pokušaju da na europskom tlu pronađu sigurnost, ti se ljudi nerijetko obraćaju krijumčarima. Ilegalni biznis prevoženja izbjeglica preko granica i teritorija RH po svim pokazateljima cvjeta nakon što je Hrvatska formalno zatvorila svoje granice početkom 2016. godine. Često isticana "nulta tolerancija na ilegalne migracije" i imperativ "zaštite hrvatskih granica" u praksi se svodi na policijsko iživljavanje nad najranjivijima, dok njihovi krijumčari, pokazao je i ovaj slučaj, lako izmiču ruci zakona.

Dok dvoje mališana leži u Zadarskoj bolnici, želimo podsjetiti i na činjenicu da Ministarstvo unutarnjih poslova suprotno preporukama Europskog suda za ljudska prava trenutno u zatvorskim uvjetima Tranzitnog prihvatnog centra za strance Tovarnik drži najmanje tri obitelji tražitelja azila. Među njima je i obitelj male Madine, šestogodišnje afganistanske djevojčice koja je krajem prošle godine poginula nakon što ju je hrvatska policija ilegalno izbacila iz zemlje. Prema podacima Liječnika bez granica, samo u 2017. najmanje je sedam osoba smrtno stradalo na hrvatskim granicama. Oni su izravne žrtve nasilne i nelegalne policijske prakse protjerivanja potencijalnih tražitelja azila s teritorija RH, te kršenja ljudskih prava izbjeglica čak i nakon što zatraže azil u našoj zemlji. Sve navedeno ukazuje na zastrašujući pomak unatrag i kada se radi o zaštiti prava djece kao najranjivijih bića, a osobito prava na život i na sigurnost koje jamče Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te Konvencija o pravima djeteta.

Predstavnike medija pozivamo da istraže koliko je smrti ove godine zabilježeno na hrvatskim granicama, koliko se izbjeglica od početka godine utopilo u Kupi, koliko je puta hitna pomoć intervenirala nakon susreta izbjeglica s hrvatskom graničnom policijom, koliko je izbjeglica nakon protjerivanja iz RH hospitalizirano u Velikoj Kladuši, Bihaću, Sarajevu... Koliko je djece, trudnica i drugih ranjivih osoba zadobilo ozljede u susretu s hrvatskom graničnom policijom, da bi potom bili prisiljeni vratiti se u Srbiju, BiH ili Crnu Goru? Na koncu, je li u najnovijem slučaju ranjavanja djece od strane hrvatskih policijskih službenika bilo prekoračenja ovlasti, te je li se ova tragedija mogla spriječiti?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte više:

>>Horor u Lici: policija pucala na krijumčara, jedno dijete ranjeno je u glavu, reagirao i premijer

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo