pranje ruku / Udruga Franak ogorčena: 'DORH neće prekršajno goniti banke, to je poraz pravne države i dokaz moći bankarskog sustava'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Arhiva
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Arhiva

'Ponovno posao državnih tijela mora obavljati jedna udruga građana te biti zadnji štit pravnoga poretka u RH', kažu iz udruge

28.2.2017.
7:17
Patrik Macek/PIXSELL/Arhiva
VOYO logo

ZAGREB - Udruga Franak priopćila je u ponedjeljak da je DORH, iako nadležan za postupanje, odlučio da neće prekršajno goniti banke na temelju Zakona o potrošačkom kreditiranju, već to prepušta HNB-u koji, ističe udruga, već otprije ne želi voditi postupke protiv banaka, pa tako "sve ostaje na pojedinačnom angažmanu korisnika kredita i radu Udruge Franak".

Udruga Franak podsjeća da je polovicom 2016. godine DORH-u prekršajno prijavila osam banaka zbog neugovaranja fiksnih dijelova kamatnih stopa s dužnicama u preko 100.000 kredita. Nakon pola godine, kaže se u priopćenju , "stigao je odgovor koji predstavlja ništa drugo nego pilatsko pranje ruku". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"DORH objašnjava kako je, iako oni jesu nadležni za vođenje postupaka, za pokretanje prekršajnih postupaka na prekršajnim sudovima 'nadležniji' HNB, unatoč činjenici da je prijava DORH-u podnesena baš zbog toga što HNB odbija pokrenuti ikakve postupke protiv poslovnih banaka tvrdeći da banke imaju pravo same odrediti kamatne stope bez ikakvog ugovaranja s preko stotinu tisuća korisnika kredita," stoji u priopćenju objavjenom na internetskoj stranici udruge Franak.

Ocjenjuje da je "odluka DORH-a kako je najbolje oprati ruke od svega" poraz pravne države, teški udar na vladavinu prava i dokaz o moći bankarskoga sektora i njegovih lobističkih utjecaja na pravosudne subjekte u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponovno posao državnih tijela mora obavljati jedna udruga građana te, kada je u pitanju nezakonito poslovanje banaka, biti zadnji štit pravnoga poretka u Republici Hrvatskoj", ističe među ostalim Udruga Franak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo