promjene su nužne / Glas poduzetnika: 'Plenkovićev tim može ostati upamćen kao najbolja Vlada dosad ili kao birokratske kukavice'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Jasnu poruku i očekivanja iz Glasa poduzetnika uputili su premijeru Andreju Plenkoviću

11.7.2020.
12:14
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Udruga Glas poduzetnika se jasno zalaže za niz reformi koje smatra kritičnima za opstanak gospodarstva i države. Iako neki pokušavaju nametnuti stare podjele i zastarjele teorije o sukobima rada i kapitala, ističu kako su već neke ankete na općoj populaciji ukazivale na svijest o potrebnim promjenama i spremnost da se podnese njihov kratkoročni teret. Dok mediji ističu kako će premijer Plenković s novim sastavom Vlade RH imati povijesnu priliku napraviti potrebne reforme, neki se boje i da će ostati unutar svojih birokratskih navika i političkih pritisaka za statusom quo.

Ispitivanja koja je Udruga Glas poduzetnika radila među poduzetnicima, daju jasan odgovor da oni očekuju cijeli niz reformi i smatraju kako moraju biti provedene hitno i odlučno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znajući kako je potreban konsenzus cijele javnosti oko toga, zanimalo nas je kakvo je mišljenje zaposlenika javnog sektora, s kojima nemamo priliku izravno komunicirati, i o čijim interesima možemo ponešto čuti samo kroz informacije selektirane od strane njihovih sindikata. Zbog komentara mnogih simpatizera koji rade u javnom sektoru, a koji se otvoreno ne slažu s radom sindikata, odlučili smo na uzorku od više stotina ljudi, napraviti kratku anketu i sakupiti osnovne informacije o spremnosti na promjene", ističu iz Glasa poduzetnika.

Prvo pitanje je bilo – Slažete li se da su u javnom sektoru potrebne reforme? Veliki broj njih, preko 95%, je odgovorilo potvrdno, kako smatraju da su reforme nužne. To je potvrdilo našu tezu da se svi zaposlenici u Hrvatskoj slažu oko toga koje stvari nisu dobre te smatraju kako se mora ozbiljno raditi na promjenama. Anketa je rađena na više stotina ljudi i rezultati su nas ugodno iznenadili. Samo 3% zaposlenika je reklo da se promjene moraju raditi možda i samo u nekim sektorima, a ispod 1% smatra kako nikakve reforme nisu potrebne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Glas poduzetnika
Image
Foto: Glas poduzetnika

Nakon potvrde da i zaposlenici u javnom sektoru vide potrebu za ozbiljnim reformama i promjenama, zanimali su ih precizniji odgovori o tome što je sve potrebno napraviti za njih. Na pitanje što sve treba napraviti ispitanici odgovaraju ovako:

Preko 89% njih smatra kako treba smanjiti broj političkih uhljeba u njihovim redovima. Oko 84% se složilo da sve treba digitalizirati i time ubrzati i pojednostaviti stvari. Gotovo 82% misli da treba ukinuti nepotrebne državne agencije i izmišljene pozicije. Preko 80% se slaže kako im se treba povećati efikasnost i produktivnost, a nešto manje od 75% smatra da bi trebalo uvesti transparentnost u sve procese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz te odgovore može se vidjeti kako postoji visoka razina samosvijesti te preklapanje s viđenjem problema i iz privatnog sektora.

I za kraj, željeli su dobiti informaciju o tome što zaposlenici javnog sektora misle o tome koji su sektori prioritet i gdje bi se stvari prve trebale reformirati? Pitali su ispitanike: U kojim segmentima mislite da su reforme najpotrebnije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih 19% misli kako treba reformirati jedinice lokalne samouprave, a drugi najveći pojedinačni odgovor s preko 11% je sudstvo, koje je očito svima bolna tema. Nešto manje od 9% misli da se treba reformirati ministarstva i državne servise, a oko 5% da bi reforme trebale utjecati i na firme u državnom vlasništvu. Ipak, zanimljivo je da je najveći broj ispitanika – preko 51%, zaključio da se reformirati moraju SVI segmenti.

Image
Foto: Glas poduzetnika
Image
Foto: Glas poduzetnika

U UGP-u ističu kako su jako zadovoljni s rezultatima, s obzirom na to da reflektiraju i njihove glavne zahtjeve o više rada, više pravde, transparentnosti, digitalizaciji itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljni s rezultatima istraživanja, na kraju su uputili jasnu poruku premijeru Plenkoviću i Vladi.

"Naš zaključak se nameće sam po sebi – u društvu postoji konsenzus kako su promjene potrebne i nužne. Oko toga se slažu i javni i privatni sektor. Nikakvi alibiji neće biti prihvaćeni ako reforme ne budu provedene, a premijer Plenković i njegov tim imaju priliku pokazati hrabrost i snagu da provedu što je potrebno i ostanu zapamćeni kao najbolja Vlada do sada, ili birokratske kukavice koje su samo pokušavale kratkoročnim ustupcima osigurati kraj svoga mandata i time do kraja ugroziti budućnost ekonomski uzdrmane zemlje. UGP svakako navija za prvu opciju i stavlja se na raspolaganje za pomoć kako bi se ona i ostvarila", piše u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo