TREBA IM POMOĆ / Udruga koja pomaže ženama oboljelim od raka više neće moći pomoći baš svima: 'Teška srca donijele smo odluku...'

Image
Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj, naime, kada vas nema tko odvesti na kemoterapiju, morate uzeti taksi, a trošak te vožnje morate pokriti sami - za razliku od nekih europskih zemalja u kojima to pokriva polica zdravstvenog osiguranja pacijenta

17.6.2022.
11:08
Shutterstock
VOYO logo

Ima dana u godini kada je čitava javnost senzibilizirana za probleme osoba oboljelih od malignih bolesti. Ipak, oni koji su svoju borbu s rakom prošli ili se upravo bore, znaju kako je ta podrška javnosti često samo simbolična, jer njihovi problemi ostaju i kada prođu različite manifestacije i "Međunarodni dani."

Ipak, ima onih čija pomoć nije samo simbolična. Udruga "Nismo same" neprofitna je organizacija osnovana u ožujku 2017. s ciljem promicanja svih oblika prevencije raka, osobito kod žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatija aktivnost udruge je socijalna usluga besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju za žene oboljele od raka "Nisi sama - ideš s nama." U Hrvatskoj, naime, kada vas nema tko odvesti na kemoterapiju, morate uzeti taksi, a trošak te vožnje morate pokriti sami - za razliku od nekih europskih zemalja u kojima to pokriva polica zdravstvenog osiguranja pacijenta.

Image
za sve neprofitne organizacije /

'RTL pomaže djeci' objavila novi natječaj za donacije: Prijaviti se mogu projekti udruga, škola, vrtića, bolnica…

Image
za sve neprofitne organizacije /

'RTL pomaže djeci' objavila novi natječaj za donacije: Prijaviti se mogu projekti udruga, škola, vrtića, bolnica…

Unazad četiri godine, žene koje se liječe od raka u nekoj od zagrebačkih bolnica također mogu koristiti taksi. Ne pokriva im to polica zdravstvenog osiguranja, uslugu im ne osigurava država - već upravo ova udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato posebno žalosti vidjeti kako će "Nismo same" morati smanjiti opseg svog djelovanja i kako neće više moći pomoći baš svima kojima je to potrebno. "Danas smo, teška srca, donijele odluku da se naša usluga besplatnog taksi prijevoza 'Nisi sama – ideš s nama!' od 27. lipnja 2022. može koristiti samo za odlazak na kemoterapije i imunoterapije. I to samo za one korisnice koje će taksi prijevoz koristiti na području Grada Zagreba. Dakle, na zračenje više nikoga ne možemo voziti, a na spomenute terapije samo žene koje kreću s neke zagrebačke adrese", napisale su na svom Facebook profilu.

Naime, uz sav njihov trud i napor, donacije koje su do sad prikupile više ne mogu pokriti troškove projekta koji su iz dana u dan sve veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno nam je da su vremena teška i da svi sve teže živimo, što je, pretpostavljam, i razlog zašto imamo manje donacija. Mi ćemo i dalje dati sve od sebe kako bismo što većem broju žena omogućile dostojanstven odlazak na terapije. Iskreno se nadamo da je ovo privremena kriza i da uslugu 'Nisi sama – ideš s nama!' nećemo morati ugasiti", objašnjavaju iz udruge.

Njihova 11. humanitarna akcija traje do 29. srpnja 2022. godine i pozivaju sve koji mogu da ih podrže - ili kupnjom proizvoda ili uplatom donacije na humanitarni račun IBAN: HR2624020061500119595 (poziv na broj HR00 ili HR99).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo