O ukidanju koncesija / Udruga liječnika osudila izjave Grbe-Bujević: 'Pokazuje velik stupanj nepoznavanja rada'

Image
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Objasnili su kako je njihov stav da se takvim izjavama radi velika šteta i diskriminacija

19.5.2020.
12:50
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
VOYO logo

HUP-Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu neugodno je iznenađena istupom ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maje Grbe-Bujević da treba ukinuti "koncesije" u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i vratiti liječnike "koncesionare" u domove zdravlja. 

"Ovako paušalnim izjavama dr. Grba Bujević nanosi se  šteta ne samo liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nego i cijelom sustavu privatnog zdravstva u RH i pokazuje veliki stupanj nepoznavanja rada liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji sudjeluju u sprečavanju bolesti  i zbrinjavanju većine zdravstvenih potreba cjelokupnog stanovništva Hrvatske,  a u vrijeme trajanja epidemije COVID-19 radili su u nemogućim uvjetima, bez radnog vremena i na dispoziciji svakom svom pacijentu, ali i epidemiolozima i Stožeru civilne zaštite", objasnili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnili su kako je njihov stav da se takvim izjavama radi velika šteta i diskriminacija.

"Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je na snagu stupio 2019. ukinute su koncesije te liječnici PZZ-a rade u ordinacijama tj. privatnim praksama kao ugovorni partneri HZZO-a sa svim obvezama koje iz tog ugovora proizlaze. Opseg prava na zdravstvenu zaštitu  ne ovisi o tipu vlasništva u PZZ već o pravima iz zdravstvenog osiguranja. 
Napominjemo kako su, u posebnom dopisu upućenom nadležnim tijelima (Ministarstvo zdravstva, HZZO i HZJZ) pružatelji usluga u zdravstvu okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, kao odgovorni dionici društva, ponudili na raspolaganje sve svoje stručne i prostorne kapacitete zdravstvenom sustavu RH u svrhu rasterećenja i oslobađanja prostora u javnom zdravstvu za najkritičnije pacijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
problemi u zdravstvu /

Liječnici opće prakse napali Grbu Bujević, pacijenti na njenoj strani: '99.1 posto građana misli tako'

Image
problemi u zdravstvu /

Liječnici opće prakse napali Grbu Bujević, pacijenti na njenoj strani: '99.1 posto građana misli tako'

Stava smo kako se ovakvim izjavama radi velika šteta i diskriminacija privatnog zdravstva što je nedopustivo osobito uzimajući u obzir da u većini europskih zemalja u zdravstvu djeluju i javne i privatne ustanove. Sinergija privatnog i javnog zdravstva, osobito u vrijeme krize s kojom smo bili suočeni pokazala se kao najbolji model i trebala bi biti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, sve njene građane i sve koji u tom sustavu djeluju pružajući usluge bez obzira radi li se o javnom ili privatnom sektoru", priopćili su iz HUP-ove Udruge liječnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo