'o neispravnom radu' / Udruga manjinskih dioničara Agrokora traži smjenu Ante Ramljaka: 'Ono što je radio nije bilo u skladu za zakonima'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Miroslav Jeličić Purko je u ime udruge kazao da je cilj ove presice predstavljanje dva važna dokumenta koji pokazuju da je ono što je radio Ante Ramljak nije bilo u skladu sa zakonima

31.1.2018.
14:24
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Udruga malih dioničara Koncerna Agrokor održala je danas konferenciju za medije kako bi javnosti otkrila postojanje novih dokumenata koji govore o neispravnom radu izvanrednog Vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, odnosno postojanje jamstava koja su ovisna društva izdavala u korist Agrokora kao vladajućeg društva, a na štetu malih dioničara te posljedično i cijelog gospodarskog sustava.

"Želimo predstaviti dva važna dokumenta koja pokazuju da ono što je radio izvanredni povjerenik za Agrokor nije bio u skladu sa zakonima ni u dobroj vjeri, te objasniti na koji je način jedan akt, korporativna jamstva, koja su precizno ograničena sklopljenim ugovorima, pretvorio u mehanizam zloupotrebe, što je već  napravilo veliku štetu. Naime, prije nekoliko dana na sudu smo pronašli dokumente – ugovore o jamstvima, podnesene od strane samih imatelja – banaka, koji jasno ograničavaju visinu jamstava koje su dale tvrtke unutar koncerna i koji precizno uređuju ograničenja u pogledu obveza koje su te tvrtke preuzele", rekao je Miroslav Jeličić-Purko, potpredsjednik Udruge manjinskih dioničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, otkrio je i postojanje dokumenta o sindiciranom kreditu Agrokora iz 2016. godine, vrijednom 100 milijuna eura iz kojeg se vidi kako tvrtke unutar Koncerna, kao što su Jamnica, Ledo i Belje, nisu smjele preuzimati jamstva za kredite u njegovom punom iznosu. 

"Društva mogu jamčiti temeljem prezentiranih  dokumenata samo za onaj iznos koji su primila. Ne mogu jamčiti za veće iznose jer ih nisu ni primili. Imatelji jamstava su strani kreditori, banke... koji su znali i danas znaju koja su ograničenja obveza iz jamstava, ali ipak su prijavili ta jamstva u punom iznosu, a izvanredni povjerenik, obvezujući se da ih neće osporavati, bezrezervno ih je prihvatio. Ključno je da bi se temeljem tih jamstava posljedično dogodio „Agrokor 2“ , protuzakonitim prebacivanjem kompletne imovine svih ovisnih društava u novi „Agrokor“, kojem bi sjedište bilo u Nizozemskoj. Preko jamstava se pokušava prikazati da su tvrtke insolventne, a temeljem svih dokumenata, u prvom redu financijskih izvješća, one to nisu. Ugrožen je bio Agrokor i Konzum, za ogromne iznose, a ostale tvrtke su stabilne", istaknuo je Jeličić-Purko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Ivančić, odvjetnik koji zastupa Udrugu, rekao je kako čitav plan nagodbe koji je prezentiran od izvanredne uprave počiva na premisi koja je iz pozicije Udruge i pravnih propisa potpuno pogrešna te kako sada sud mora otkloniti tu vrstu pogreške. Misli da bi tada plan nagodbe i budućnost koncerna i svega što vuče uza se bili drugačiji.

"Drugačije tumačenje ovih odredbi dovodi do nezakonite isplate Agrokoru, kao većinskom dioničaru i stavlja ga u položaj da koristi dominantnu ulogu na štetu manjinskih dioničara i tih trgovačkih društava. Dovodi se u pitanje solventnost svih tih tvrtki, iako većina realno ima solidan potencijal za nastavak poslovanja", istaknuo je Ivančić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Udruzi malih dioničara Agrokora smatraju kako Ante Ramljak ne bi smio nastaviti voditi proces. 

"Mislim da nije dorastao ovom poslu, ali nije sve nepovratno izgubljeno. Vidjet ćete to po planu nagodbe koji smo mi pripremili, a koji je recenziralo pet doktora znanosti, od kojih dva docenta. Nazivnik mu je 'hrvatska priča' i predstavit ćemo ga sljedeći tjedan, prvo udruzi vjerovnika, a potom javnosti. Imamo svoje znanje i ne trebaju nam strani savjetnici da bi ovo proveli do kraja", zaključio je Miroslav Jeličić-Purko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo