'ZANEMARUJU POTREBE RODITELJA' / Udruga Roda napala Beroševo Ministarstvo: 'Zašto odvajate djecu od majki u bolnicama?'

Image
Foto: PIXSELL

Udruga Roda prozvala je u četvrtak Ministarstvo zdravstva što zanemaruje potrebe roditelja i djece za vrijeme pandemije koronavirusa

30.4.2020.
10:33
PIXSELL
VOYO logo

Udruga Roda prozvala je u četvrtak Ministarstvo zdravstva što zanemaruje potrebe roditelja i djece za vrijeme pandemije koronavirusa i zbog toga što su najavljene ili se provode neutemeljene prakse poput odvajanja djeteta od majke kod svake sumnje na koronavirus i drugo.

"Usprkos tome što se u cijelom nizu zapadnoeuropskih zemalja, pa tako i u nama bliskoj Austriji, dopuštaju i nikad nisu dovedeni u pitanje mogućnost pratnje na porodu niti boravak roditelja uz hospitalizirano dijete, uz opravdane epidemiološke mjere poput nošenja maski, te da u smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije od prvog dana pandemije jasno stoji preporuka da bi trudnicama i dalje trebalo omogućiti pratnju na porodu, nije nam jasno zašto su hrvatski stručnjaci odlučili ne poštivati znanstvene dokaze u ovom slučaju", poručuju iz Rode u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđena infekcija koronavirusom nije indikacija za carski rez

Nužno je, kažu, omogućiti vaginalni porođaj jer sumnja ili potvrđena infekcija koronavirusom nije indikacija za carski rez; osigurati boravak novorođenčeta uz majku nakon poroda u slučajevima gdje je potvrđena ili postoji sumnja na infekciju te omogućiti pratnju na porodu uz adekvatne epidemiološke mjere.

Također, nužno je poticati i podržati dojenje odmah po porodu, neovisno je li majka zaražena, osigurati posjete patronažne sestre svakom novorođenčetu u čijoj obitelji nije potvrđena zaraza, osigurati zdravstvenom osoblju adekvatnu opremu i omogućiti boravak jednog roditelja uz dijete u slučaju bolničkog liječenja djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U kriznim vremenima, trudnicama, roditeljima i djeci nužno je potrebno pružiti više institucionalne podrške i pomoći, a ne manje. Stoga se s pravom pitamo zašto u 2020. godini moramo tražiti poštivanje stručnih smjernica temeljenih na dokazima?", zaključuju iz Rode u priopćenju i ističu da su u nekoliko navrata kontaktirali Ministarstvo zdravstva, no odgovora, kažu, nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo