Ne slažu se / Udruga Roda upozorila da je uskraćivanje pravo na pratnju pri porodu suprotno smjernicama struke

Image
Foto: Shutterstock

Predstavnice udruge poručuju da pratnja i boravak roditelja uz dijete tijekom hospitalizacije nije nadstandard

1.7.2020.
14:27
Shutterstock
VOYO logo

Udruga Roditelji u akciji Roda objavila je u srijedu da je prikupila više od 35.000 potpisa roditelja na peticiju kojom se od Ministarstva zdravstva traži hitno ukidanje zabrane posjeta i boravka roditelja uz dijete na bolničkom liječenju, što je uvedeno kao epidemiološka mjera.

Peticijom se traži od Ministarstva ukidanje zabrana i žurno sastavljanje epidemiološkog protokola koji će osigurati boravak roditelja uz dijete u bolnici, istaknule su predstavnice udruge na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena peticija i zahtjevi roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabranom posjeta i boravka roditelja uz hospitalizirano dijete  krše se prava roditelja na suodlučivanje u liječenju djeteta, a ukidaju se i prava djeteta na odgovarajuću skrb, istaknula je Kristina Turudić Leko iz udruge Roda.

Zabrane koje su uvele hrvatske bolnice u doba epidemije u suprotnosti su sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a,  europskih i svjetskih stručnih društava te se protivi medicini utemeljenoj na dokazima, upozorile su predstavnice udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih nekoliko mjeseci udruga Roda uputila je nekoliko uzaludnih apela Ministarstvu zdravstva i stručnim društvima u Hrvatskoj kako bi ih se upozorilo na kršnje prava djece i roditelja, no do danas nije stigao odgovor, rekla je  koordinatorica udruge Branka Mrzić Jagatić.

To nije nadstandard

Predstavnice udruge poručuju da pratnja i boravak roditelja uz dijete tijekom hospitalizacije nije nadstandard, a boravak roditelja uz dijete je epidemiološki siguran ako se poštuju epidemiološke mjere koje vrijede u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je da njezin ured podržava mogućnost boravka roditelja uz djecu u bolnici, kao jedno od temeljnih dječjih prava prema konvenciji o pravima djeteta.

Ured pravobraniteljice ocjenjuje neprihvatljivim ograničavanje posjeta djeci u bolnicama u izvanrednim okolnostima panedemije te je uputio preporuke Ministarstvu zdravstva da objavi stručne reference na kojima temelji takva ograničenja  s obzirom da Svjetska zdravstvena organizacije i UNICEF preporučuju boravak roditelja uz dijete u bolnici, rekla je pravobraniteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je uputila apel Ministarstvu da izradi jasna pravila utemeljena na stručnim preporukama..

Mrzić Jagatić je upozorila i da se zbog epidemioloških mjera u rodilištima uskraćuje pravo rodilje na pratnju pri porodu, što je, istaknula je, također suprotno smjernicama stručne javnosti i medicine utemeljene na dokazima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako postoji načelna suglasnost da se omogući rodilji pratnja, u praksi postoje brojne barijere pa se od pratnje traži testiranje na covid -19, 48 sati prije poroda, o trošku obitelji, te pohađanje priprema za porod koji se zbog pandemije ne održavaju, rekla je Mrzić Jagatić. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo