Otežani uvjeti rada / Udruge medicinskih sestara upozoravaju na odljev kadrova: 'Nadležni moraju poduzeti konkretne mjere'

Image

Medicinske sestre od Vlade i novog ministra zdravstva traže da odmah krenu u rješavanje ključnih problema sestrinstva

4.2.2020.
12:03
VOYO logo

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) i niz sestrinskih udruga upozorile su u utorak da je u proteklih šest godina skoro 2500 medicinskih sestara  i tehničara zatražilo potvrde za odlazak na rad u inozemstvo i pozvale nadležne da poduzmu konkretne mjere protiv odljeva kadrova.

"Upozoravamo Vladu, Ministarstvo zdravstva i javnost da je zbog odlaska u inozemstvo ili mirovinu sve veći nedostatak medicinskih sestara u sustavu, što dovodi u pitanje osiguravanje izvrsnosti u skrbi za pacijente", poručeno je u proglasu sestrinstva 2020. HKMS-a, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, Samostalnog sindikata zdravstva i 16 sestrinskih udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od pola desetljeća zdravstvena administracija sustavno ignorira ključne probleme sestrinstva i nije učinila ništa za unaprjeđenje statusa medicinskih sestara i tehničara, niti za dobrobit profesije, istaknuli su. Od Vlade i novoimenovanog ministra zdravstva traže da odmah krenu u rješavanje ključnih problema sestrinstva.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatražili su priznavanje visoke stručne spreme kroz izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, ali i konkretne mjere za rješavanje kadrovskog deficita.

"U Hrvatskoj je na dan potpisivanja proglasa licencirano 41.332 medicinskih sestara i medicinskih tehničara, od čega je 26 posto prvostupnika sestrinstva s diplomom sveučilišnog ili stručnog studija, a četiri posto ima završen stručni ili sveučilišni diplomski studij te poslijediplomski (doktorski) studij", naglašava se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godina medicinskih sestara i primalja

Kao glavne probleme navode nedostatak medicinskih sestara u odnosu na sve veće potrebe, potplaćenost, često neprimjerene uvjete rada i organizaciju radnog vremena te preopterećenost radnim obvezama. 

"Sistematizacije radnih mjesta često su neusklađene s Pravilnikom o minimalnim uvjetima, a velik problem je i nepravedan način napredovanja te nepriznavanje visokoškolskog obrazovanja i neujednačeni ključni sadržaji kurikula diplomskih studija sestrinstva", kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećajući da je 2020. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila godinom medicinskih sestara i primalja, zatražili su izmjene Zakona o sestrinstvu, donošenje Strategije razvoja sestrinstva 2030., usklađivanje sistematizacija radnih mjesta u zdravstvenim ustanovama s važećim Pravilnikom i definiranje prava medicinskih sestara na beneficirani radni staž.

"Kako bi se strateški upravljalo ljudskim potencijalima u sestrinstvu, želimo da Vlada i Ministarstvo zdravstva izrade dokument Projekcija kadrovskih potreba u hrvatskom sestrinstvu 2020.-2025., koji bi objedinio potrebe za obrazovanjem medicinskih sestara svih ustanova iz sustava javnog zdravstva", naglašavaju udruge medicinskih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo