'DOGODILO SE SAMO JEDNOM' / Udruge prikupljaju novac za podmirivanje sudskih troškova policajke koju je spolno zlostavljao kolega

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Ovakve presude ohrabruju počinitelje dok se žrtve obeshrabruje da prijave nasilje

13.1.2020.
13:19
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je policijska službenica izgubila spor protiv nadređenog kolege iako je utvrđeno da ju je na dužnosti spolno zlostavljao te sada ona, iako je ona žrtva, mora platiti sudske troškove od najmanje 10.000 kuna, inicijativa #spasime, SOLIDARNA - zaklada za ljudska prava i solidarnost te Platforma za reproduktivnu pravdu pozvale su građanke i građane na solidarnost te da donacijama podrže policijsku službenicu.

Osumnjičeni je oslobođen jer se zlostavljanje 'dogodilo samo jednom', podsjećaju aktivisti i aktivistkinje upozoravajući i da policijska službenica ne može sama podmiriti sudske troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi koji to žele, sredstva mogu uplatiti na IBAN Fonda #spasime HR8023900011500151640 (s naznakom “za policijsku službenicu”) ili putem doniralice Zaklade SOLIDARNA na: www.solidarna.hr/donirajte

Organizatori i organizatorice akcije posebno ističu važnost uključivanja sindikata te kolegica i kolega policijske djelatnice kojoj je nanesena velika nepravda, a eventualni višak prikupljenih sredstava bit će iskorišten za pomoć drugim žrtvama seksualnog nasilja u okviru Fonda #spasime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovakve presude šalju jasnu poruku društvu da seksualno nasilje neće uvijek biti sankcionirano, da iskustvo žrtve nije bitno te da su ovakvi slučajevi normalni. Time se ohrabruje buduće počinitelje, dok se žrtve obeshrabruje da nasilje prijave jer s razlogom nemaju povjerenja u sustav. Iako ovakve poruke institucija obeshrabruju žrtve, poručujemo da smo tu za njih i pozivamo da se obrate udrugama koje su posvećene zaštiti od nasilja jer će tamo dobiti potrebnu zaštitu, potporu i naputke za čitav postupak'', poručile su inicijativa #spasime, Zaklada SOLIDARNA i Platforma za reproduktivnu pravdu. 



Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo