'ubijeni sugrađani srpskog etniciteta' / Udruge prosvjedovale zbog zločina nad srpskim civilima u Oluji. Psovali ih, vrijeđali i nazivali 'četničkom bandom'

Image
Foto: Antonio Jakus/PIXSELL

Prema procjenama udruga, tijekom i nakon "Oluje" ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća

3.8.2022.
13:41
Antonio Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Nekoliko udruga civilnog društva održalo je u srijedu polusatnu antiratnu akciju na Trgu bana Jelačića u znak sjećanja na ljude ubijene i protjerane tijekom i nakon vojne operacije "Oluja", istaknuvši kako su počinjeni zločini odgovornost države i trebaju biti procesuirani.

Transparentima "Zločini u Oluji su odgovornost svih nas", "Odajmo počast svim žrtvama" i "Nacionalizam ubija", Centar za žene žrtve rata - ROSA, Centar za građansku hrabrost, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije - UDIK (Sarajevo) i Ženska mreža Hrvatske izrazili su solidarnost sa svim žrtvama rata i zločina u povodu 27. godišnjice VRO "Oluja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Antonio Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Antonio Jakus/PIXSELL

"Neshvatljivo nam je neodgovorno ponašanje hrvatskih političara prema suočavanju s prošlošću. Aktualno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama zločina, prema ljudima koji su ubijeni", rekla je Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata po završetku akcije.

Smatraju kako suočavanje s "Olujom" treba biti put pomirenja i razumijevanja, a sve dok se ne suočimo s ratnim zločinima u "Oluji" nemamo pravo upirati prste u druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema procjenama udruga, tijekom i nakon "Oluje" ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća, a Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njezinih građana, čiji je povratak godinama bio sustavno otežavan i onemogućavan.

Image
Foto: Antonio Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Antonio Jakus/PIXSELL

Bez priznavanja grešaka iz prošlosti, nema mirne budućnosti

"Suprotstavljamo se državnom poricanju činjenica te ukazujemo i upozoravamo na to da su ubijeni naši sugrađani srpskog etniciteta, njihova je imovina pokradena i uništavana, članovi njihovih obitelji su protjerani, a povratak im je de facto desetljećima onemogućen", kaže Pamuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvo utemeljeno na nepriznavanju svojih grešaka iz prošlosti, nema perspektivu mirne budućnosti. Protesti i incidenti pokazuju da je naše društvo i dalje podijeljeno, dodala je.

Za vrijeme polusatne akcije, koju je sa strane nadzirala policija, dio građana je prosvjedovao protiv aktivista - neki su slikali transparente i razgovarali s aktivistima, neki izražavali negodovanje, vadili protutransparente te aktiviste psovali, vrijeđali i nazivali ih "četničkom bandom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Antonio Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Antonio Jakus/PIXSELL

Ana Gvozdić iz Inicijative mladih smatra da to što se mnogi protive njihovoj akciji pokazuje koliko je javnost slabo upoznata sa zločinima koji su počinjeni protiv civila, a oni upozoravaju upravo na taj problem i od institucija zahtijevaju da žrtvama i društvu omoguće pravo na istinu i pravdu.

"Očito je da ljudi koji su razgovarali s nama nisu upoznati s istinom, a još više boli to što kod njih osjećam nevoljkost da se s tom istinom suoče", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo