BORBA ZA EGZISTENCIJU / Udruživanje braniteljskih zadruga: ministar branitelja najavio bolje plasiranje njihovih proizvoda na tržište

Mnogi hrvatski branitelji nakon umirovljenja odlučili su ipak nešto raditi, pa su se udružili u braniteljske zadruge. Zanimljive su one koje se bave proizvodnjom hrane od pekarskih do suhomesnatih proizvoda, voća i povrća

29.3.2017.
19:29
VOYO logo

Nema dana da Damir Vukelić, upravitelj Braniteljske zadruge "Šokac" iz Brođanaca, nije na osječkoj tržnici. Na svom štandu nudi proizvode braniteljske zadruge.

"Imamo i suhomesnatih proizvoda od domaćih svinja: kobasica, švargli, slanine, bude i čvaraka, i tako povrća. Eto napravili smo i plastenik", objašnjava Vukelić. S kolegama se borio u ratu, a u miru s njima osnovao prije pet godina zadrugu. Kaže, sad se bore za egzistencije svojih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo vremena, nismo znali što ćemo. Pošto smo svi invalidi, otjerali su nas u mirovinu i onda smo se složili da se s nečim bavimo", tvrdi Vukelić. Svoje plodove zemlje nude Osječanima.

Ministar branitelja Tomo Medved na sastanku sa zadrugarima u Slavonskom Brodu najavio je veću pomoć. Potpisan je i ugovor s tvrtkom koja snabdijeva hrvatsku vojsku za plasman braniteljskih proizvoda.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niz je mjera kako onih u prijedlogu intervencijama u zakon tako i organiziranja otkupa, odnosno mogućnosti odgovarajućeg plasmana robe koju proizvode naši zadrugari", tvrdi Medved. Izlazak na tržište je ključno.

"Nikakav poticaj, nikakve potpore ne mogu spasiti ni hrvatsku poljoprivredu ni zadruge branitelja ako nismo riješili tržište prodaje tih poljoprivrednih proizvoda", smatra Stjepan Zorić iz Klastera Slavonska jabuka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priča je dobra jer svatko tko od nas kupuje hoće kupiti domaće. Znači u trgovinama ništa ne može biti iz uvoza. Znači garantiramo što se tiče kvalitete domaćih proizvoda", tvrdi Vukelić.

Kako će dana obećanja profunkcionirati u praksi, tek će se vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo