KRŠENJE AUTORSKIH PRAVA / Udžbenici iz kojih uče djeca puni pokradenih tekstova. Za Potragu govore ogorčeni književnici koji najavljuju tužbu

Image
Foto: RTL

U petom razredu osnovne škole, u udžbeniku iz hrvatskog jezika – mališani uče o autorskim pravima. Ironično, u tom istom udžbeniku nalaze se i pokradeni odlomci djela domaćih književnika

15.3.2022.
20:03
RTL
VOYO logo

U petom razredu osnovne škole, u udžbeniku iz hrvatskog jezika mališani uče o autorskim pravima. Ironično, u tom istom udžbeniku nalaze se i odlomci djela domaćih književnika koje o tome nitko nije obavijestio.

Da su pokradeni, doznali su slučajno, a ubrzo su shvatili da nije riječ o pogrešci, nego praksi nakladnika koji pred kameru nije htio. Zbog kršenja autorskih prava, književnici su prvi put najavili tužbu, a u najgorem scenariju – sporni bi se udžbenici mogli i povući iz upotrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udžbenici za osnovne škole, koji među ostalim školarce uče i o autorskim pravima – istodobno su prepuni ukradenih radova. Odnosno odlomaka iz djela hrvatskih književnika koje nakladnik prije objave i prodaje nije ni obavijestio ni išta pitao.

Ljutiti, najavljuju i tužbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sivlana Šesto, zamjenica predsjednice Društva književnika za djecu i mlade kaže:

"Ali u svakoj čitanci, u udžbeniku i radnoj bilježnici na impresumu piše da se niti jedan dio tog udžbenika, radne bilježnice ili čitanke ne smije otuđivati. A zapravo je cijela čitanka kao patchwork sastavljena od djela koja su otuđena i to se plasira djeci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snježana Babić Višnjić, predsjednica Društva književnika za djecu i mlade, također komentira:

"Jedan je pisac davno rekao - šteta što pisci imaju crijeva. Tako divne stihove pišu, ali imaju crijeva. Nažalost, moraju živjeti i jesti i piti…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte u prilogu "Potrage":

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo