dobro je znati / Udžbenici, radne bilježnice i ostali školski pribor: Ova tri hrvatska grada najviše financijski pomažu učenicima

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Portal je upite poslao svim gradovima, ali mu je stiglo pedesetak odgovora, a za ostale, sudeći po dosadašnjem iskustvu, portal ističe da se nisu imali čime ni pohvaliti

21.9.2021.
12:22
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Analitičari portala gradonačelnik.hr istražili su koliko su gradovi financijski olakšali život roditeljima školaraca i utvrdili da mimo Zagreba koji za osnovnoškolce izdvaja 35 milijuna kuna, najviše je i ove godine izdvojio Zadar - 2,45 milijuna kuna te Velika Gorica 2,2 milijuna.

Portal je upite poslao svim gradovima, ali mu je stiglo pedesetak odgovora, a za ostale, sudeći po dosadašnjem iskustvu, portal ističe da se nisu imali čime ni pohvaliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako, u Velikoj su Gorici svi učenici dobili besplatne radne bilježnice, a taj grad pomaže i roditeljima srednjoškolaca kojima su pomogli u kupnji udžbenika s po 800 kuna.

Nakon što je država prije nekoliko godina na sebe preuzela troškove financiranja udžbenika za učenike osnovnih škola, gradovi su sredstva preusmjerili u financiranje školskog pribora – radnih bilježnica, mapa, atlasa, kutija za likovni, tehnički te ostalih sredstava za rad, ističe portal gradonačelink.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
evo gdje je najgore /

Katastrofalni podaci koji pozivaju na uzbunu: U zadnjih osam godina ostali smo bez 54.000 učenika, a ugasili 105 područnih škola

Image
evo gdje je najgore /

Katastrofalni podaci koji pozivaju na uzbunu: U zadnjih osam godina ostali smo bez 54.000 učenika, a ugasili 105 područnih škola

Grad Vinkovci svojim je osnovnoškolcima pomogao s 1,85 milijun kuna, a za srednjoškolce su osigurali 350 tisuća kuna. Osnovnoškolci od 2. do 8. razreda su, tako, dobili vaučere u vrijednosti od 500 kuna, a prvašići i učenici prvog razreda srednjih škola dobili su po 1.000 kuna.

Slijedi Dubrovnik s 1,49 milijuna kuna za osnovnoškolce i još pola milijuna za srednjoškolce, s tim da će sredstva rebalansom povećati ako bude potrebe (lani su na kraju izdvojili 811 tisuća kuna). Svaki dubrovački srednjoškolac dobiva, naime, po 1.000 kuna gradske potpore za kupnju udžbenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najizdašnijim gradovima slijedi, nadalje, Grad Varaždin koji je ove godine za školarce osigurao 1,26 milijun kuna pa je svaki učenik u prosjeku dobio po 370 kuna.

Grad Vukovar roditeljima svojih školaraca ove je godine život olakšao s 1,21 milijun kuna, a kao što smo već naveli, uz školski pribor – radne bilježnica i likovne mape za učenike od 1. do 4. razreda te zemljopisne atlase i kutije za tehnički za učenike od 5. do 8. razreda, svim učenicima osigurali su bilježnice s motivima Vukovara i besplatnu preobuku ('startasice').

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najizdašnijim gradovima kada je u pitanju pomoć školarcima i njihovim roditeljima još su Grad Kutina s izdvojenih 1,1 milijun kuna, odnosno po 500 kuna po učeniku, Karlovac i Koprivnica s po milijun kuna, Čakovec s 900 tisuća te Zaprešić sa 700 tisuća. Gledamo li prosječni iznos kojeg su osigurali za svakog učenika osnovne škole, najizdašniji su u Grubišnom Polju s po 1.000 kuna, te Vinkovcima i Poreču – po 750 kuna.

Novi Marof rekorder po izdvajanju za srednjoškolce

Tek 11 gradova, prema njihovim odgovorima, izdvaja i za pomoć srednjoškolcima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Zagreb, koji za srednjoškolce izdvaja čak 40 milijuna kuna, najviše izdvajaju Dubrovnik 500 tisuća kuna, Vinkovci 350 tisuća kuna, i Novi Marof koji je za srednjoškolce osigurao 250 tisuća kuna. Novi Marof je ujedno i rekorder po vrijednosti koju dobiva svaki srednjoškolac – svi dobivaju laptope u prosjeku vrijedne oko pet tisuća kuna.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo