POREZNA U PROBLEMIMA / Ugostitelji imaju novi način kako 'izigrati' državu: Turisti su laka meta jer ne provjeravaju račune

'To je zakonom dozvoljeno prije plaćanja zato što ne znaš na koji način će kupac platiti taj račun'

6.8.2019.
21:57
VOYO logo

Inspekcijski nadzor usred turističke sezone pokazao je šokantne podatke. Na samo trećinu izdanih računa plaćen je porez. Iako je zarada veća nego prošle godine, ugostitelji su pronašli novi način kako da izbjegnu državne namete. Najlakša meta - turisti!

Umjesto računa - ponuda. S naznakom "Ovo nije fiskalizirani račun." Novi je to trik kojim se služe neki ugostitelji kako ne bi platili porez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ponuda ili narudžba. Oni koriste ta dva elementa, na način da prvo izdaju ponudu ili narudžbu. To je zakonom dozvoljeno prije plaćanja zato što ne znaš na koji način će kupac platiti taj račun", govori Marin Medak, predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske.

Ako plaćate karticom, nakon predračuna, dobit ćete pravi, fiskalizirani račun. A ako pak plaćate gotovinom, onda ugostitelj može i ne otkucati pravi račun i tako ne plaća porez. Naravno, ako vi to ne primijetite. Turisti su laka meta, jer na računu provjeravaju sve - osim fiskalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provjerim što je na računu ovdje, i iznos. Je li cijena ispravna, ona koju smo na početku dogovorili i plaćamo li to što smo kupili. Ali to je sve što pogledam", kaže turist Adrian iz Norveške.

Iako je gostiju manje, u odnosu na lani, u srpnju ove godine zaradili smo čak 1,7 mlrd kuna više. A koliko bi tek još novca sjelo u državnu blagajnu da svi fiskaliziraju? Jer, rezultati poreznog nadzora pokazuju da sive ekonomije itekako ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo prošli mjesec Porezna je bila u 1619 inspekcija. U čak 1141 nadzoru pronađene su nepravilnosti, što znači da samo petstotinjak fiskalnih obveznika posluje uredno. Ostalima je naplaćena kazna u iznosu od 1,113,262 kuna. U poreznoj upozoravaju da nefiskalizirani račun gost nije dužan platiti. A iz Koordinacije ugostitelja predlažu trajno rješenje.

"Da se napravi hodogram kojim bi Porezna inspekcija obilazila sve ugostiteljske objekte. Jer imamo sada problem da pojedine ugostiteljske objekte porezna obilazi u više navrata, a pojedine ne obilazi nikako", napominje Medak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruju i da će niži porez za hranu od 13 umjesto 25 posto koji stupa na snagu od Nove godine također pomoći da broj fiskalnihprevara ugostitelja bude ipak manji.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo