ŽIVOT I RAD POD MASKAMA / Ugostitelji na mukama zbog novih mjera: 'Da je moj konobar htio vršiti teror nad ljudima, išao bi na policijsku akademiju'

Nelogičnih odluka u ovoj koronakrozi nije nedostajalo

13.10.2020.
22:45
VOYO logo

Obavezno je korištenje maski za lice i medicinskih maski i na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra. 

Image
kritike na prijedlog epidemiologa /

Ugostitelji protiv novih pravila za kafiće i restorane! Medak za RTL.hr: 'Ovo vodi u ekonomsku neisplativost'

Image
kritike na prijedlog epidemiologa /

Ugostitelji protiv novih pravila za kafiće i restorane! Medak za RTL.hr: 'Ovo vodi u ekonomsku neisplativost'

Provjerili smo kako nova obaveza u praksi izgleda u Zagrebu. Okretište autobusa Črnomerec, gužva na stanici, a većina ljudi ne nosi masku i ne drži razmak.

Ni maske nismo naučili nositi, a kako ćemo se tek nositi s novim mjerama koje su stigle za cijelu državu. U kafićima razmak između stolova mora biti tri metra, a u svatove ćete po novome samo do ponoći. Više nije samo vlakić sporan, sada je zabranjen svaki ples.

''Znači da bi vjenčanja trebala počinjati oko podne, jedan i ta ista vjenčanja ne mogu imati plesni podij. Na plesnom podiju će isključivo mladenka i kumovi otplesati prvi ples i tu priča počinje i završava. U tom dijelu bi jedan covid redar vjerojatno bambusovim štapom trebao ići od jednog do drugog i ne dati ikome da krši epidemiološke mjere'', upozorava Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Covid redar je osoba koja pazi da se gosti ne ljube, ne rukuju, ne piju iz iste boce. Eto prilike za prekvalifikaciju i zaposlenje u ovim teškim vremenima jer morat će biti jedan na svakih 50 ljudi. Njega će, naravno, plaćati ugostitelji.

''Ne znam, stvarno ne znam gdje ću nabaviti tog redara. Na čiji to trošak ide, moj, na trošak gosta, države?'', pita se Žarko Ivanković, vlasnik restorana.

Nelogičnosti ima još. Naime, maske su obavezne u svim zatvorenim prostorima pa tako i u ugostiteljskim objektima. Primjerice ako idem do toaleta moram je staviti, ali ako sam neodgovoran i ne želim je nositi nitko me neće kazniti jer ne postoji zakonska obaveza za to već će ugostitelji snositi tu odgovornost.

Na njima je da se svađaju s neodgovornim ljudima i tjeraju ih da nose maske, a Medak kaže: ''Zašto bih ja mojim konobarima to naredio i s druge strane zašto bi moj konobar to prihvatio to raditi? Pa on je tu došao prodavati iskustvo, pričati o vinima, kontinentu, namirnici. On nije tu došao vršiti teror i legitimirati ljude jer da je to htio išao bi na policijsku akademiju''.

Zanimljivo je da Nacionalni stožer civilne zaštite ugostiteljima nije predložio nikakva tehnološka rješenja. U jednom restoranu u Zagrebu nabavili su UV lampu kojom noću dezinficiraju restoran. Imaju i uređaj za čišćenje zraka od virusa, inače takvo što koriste i u operacijskim salama. Dok gosti jedu, on čisti zrak.

''Imamo visokovoltni uređaj koji radi na 20.000 volti i uvlači sav zrak koji se nalazi u restoranu do 500 litara u satu. I on uništava sve bakterije, viruse i nečistoće i sve što se nalazi i što može škoditi ljudskom zdravlju on povlači i uništava'', objašnjava Ante Ivezić, voditelj restorana.

Svojim su gostima na ulazu pripremili i maske jer se žele držati propisa i ne žele kaznu, koja ide od 20.000 do 70.000 kuna. A kaznu mogu dobiti oni koji krše mjere koje su propisane, ali kada je riječ o pravnim, a ne fizičkim osobama, naime, kako je  objasnio u RTL DanasDamir Trut, zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite: ''Kazne mogu dobiti svi oni koji krše mjere koje su propisane i određene odlukom Stožera civilne zaštite. Postoji kazna za nenošenje maski jer je to jedna od odluka da se maske moraju nositi, to je odredba, to je odluka i nadzire se provođenje odluke o nošenju maske''.

''Za svaki objekt je zadužen vlasnik objekta ili onaj koji je odgovoran u tom objektu, on mora organizirati provođenje svih zaštitnih epidemioloških mjera u svom objektu, on mora osigurati ili da osoblje i gosti nose masku, ili ako ne nose zamoliti da izađu iz objekta, a ako to ne učine - kaznu će snositi vlasnik objekta ili onaj koji je za objekt odgovoran. Kazne postoje i one su propisane zakonom'', istaknuo je Trut i kazao da što se tiče kažnjavanja fizičkih osoba, ''sada u ovome trenutku o tome nije raspravljano''.

U Njemačkoj se kazne kreću od 150 do 5.000 eura, dok je u Italiji kazna za nenošenje maske 400 eura, a Španjolci su čak zahtijevali obavezne maske na rukometnoj utakmici pa tako rukometaš Tin Lučin kaže: ''Bilo je gotovo nemoguće igrati i disati pod maskama, igrači su skidali maske kako bi uhvatili zraka. Najgore je što su te maske pucale i suci su morali prekidati u više navrata utakmicu. Tako da se nadam da je ovo prvi i posljednji slučaj na sportskim terenima''.

Vjerojatno nije. Dok je korone, ovakvih nelogičnih odluka može se očekivati još. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo