dižu glas za spas / Ugostitelji ogorčeni, od Vlade traže nadoknadu gubitaka zbog korone: 'Po novim uvjetima ne možemo raditi'

Iz Vlade su poručili da su spremni redefinirati postojeće mjere, ali još nije poznato kako.

15.10.2020.
20:00
VOYO logo

"Ne dovodimo u pitanje rad epidemiologa, ali po novim uvjetima ne možemo raditi", poručuju ugostitelji. Ako mjere ne mogu biti blaže, od Vlade traže da im nadoknadi gubitke

Isto traže i vlasnici suvenirnica koji se žale na pad prometa i skupe najmove te su svoje obrte simbolički sahranili. Iz Vlade su poručili da su spremni redefinirati postojeće mjere, ali još nije poznato kako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
razočarani novim mjerama /

Poznati zagrebački restoran Stožeru: 'Mi stvaramo, vi rušite. Nikad u životu ne bismo željeli biti vi'

Image
razočarani novim mjerama /

Poznati zagrebački restoran Stožeru: 'Mi stvaramo, vi rušite. Nikad u životu ne bismo željeli biti vi'

Osmrtnice i svijeća za pale hrvatske suvenirnice. Vlasnici dižu glas za spas svojih obiteljskih obrta koji grcaju pod teretom krize. Traže da ih se gleda zasebno od sektora trgovine, da im se smanje skupi najmovi i povećaju vladine potpore.

"Ljudi, nama je pao posao između 80 i 90 posto. Mi nemamo novaca za tekuće troškove, hladni pogon i sve što pada pod to'', rekao je vlasnik suvenirnice Bruno Širok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove epidemiološke mjere na rub održivosti dovode i ugostiteljske objekte. Oni ne dovode u pitanje epidemiološke odluke, ali...

''Onaj koji ide poštivati apsolutno sve mjere teoretski je nemoguće s istim ulaznim cijenama, s jednakim prodajnim cijenama da bude isplativ. Znači, najjeftinije mu je zatvoriti'', poručio je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato predlažu da ih Vlada obešteti jer će alternativa donijeti još problema. 

"Ne želimo neko tržišno obeštećenje po nekakvim tržišnim cijenama. Mi želimo da sjednemo, da dogovorimo način da struka ostane tu gdje je. Da ne ode sve u krivom smjeru. Već sad su krenuli privatni partyji, unajmljuju se kuće, ljudi rade van sustava, ičega, van ikakve kontrole'', dodao je Medak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ožujka do danas Vlada je za očuvanje radnih mjesta isplatila šest milijardi i 700 milijuna kuna, te 355 milijunakuna doprinosa. No, trebat će još. Iz HUP-a poručuju da se balans između epidemiologije i ekonomije mora pronaći.

''Ima dosta prostora za balans''

"Jasno da je COVID nešto opasno i s čime trebamo živjeti. Svi poštuju mišljenje medicinske struke, međutim, ja mislim da ipak tu ima dosta prostora za balans'', izjavio je Igor Škrgatić, predsjednik HUP – Udruge malih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, ugostitelji opet zazivaju isto.

"Nama treba sniziti određene stvari kao što je PDV na kompletnu hranu, što uključujei piće'', rekao je Stipe Jeličić iz Udruženja ugostitelja Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati, pak, svjesni da pomoć gospodarstvenicima znači i spas radnih mjesta, imaju širi spektar prijedloga.

"Oni koji žele državnu potporu, a trebaju je dobiti da očuvamo radna mjesta, ne bi smjeli otpuštati radnike. Na drugu stranu, ovoj mjeri koja je vrijedila za skraćivanje radnog vremena do 50 posto treba omogućiti da se to radno vrijeme može skratiti i više i dobiti još više potpore i isto tako trebalo bi ojačati potpore za nezaposlene'', kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pitanje je kako će vlada naći novac da svi budu zadovoljni. Sutra je novi sastanak s ministrom Aladrovićem, a nove redizajnirane korona mjere stižu idućeg tjedna. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo