Nevjerojatan slučaj iz Istre / Ugostitelju 'odrezali' rigoroznu kaznu zbog 23 kune napojnice: 'To je uvredljivo za svakog'

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

U izjavi dotičnog konobara stoji kako su te 23 kune viška dio napojnice koju je dobio od gostiju

12.2.2020.
15:49
Hrvoje Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Nevjerojatna priča dolazi iz Istre. Ugostitelju iz Novigrada inspektori iz Ministarstva financija dali su 25.200 kuna kazne zato što su njegovom konobaru pronašli 23 kune napojnice. 

'Odrezali' su mu 20.100 kuna na ime tvrtke te 5100 kuna novčane kazne njemu kao odgovornoj osobi. Sve se to dogodilo u poznatom obiteljskom hotelu s četiri zvjezdice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle su jeseni inspektori obilazili ugostiteljske objekte u našem gradu i obavljali svoj redovan nadzor kontrole naplate prometa u kafićima i restoranima. Tako su došetali iznenada i do mog hotela i zavirili u novčanik konobara koji je radio u jutarnjoj smjeni.

Budnom oku inspektora nije promakao spomenuti višak u novčaniku, a konobar je pokušao objasniti da je to napojnica, odnosno "manča", što je uredno zavedeno i u zapisniku", rekao je poduzetnik iz Novigrada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi dotičnog konobara stoji kako su te 23 kune viška dio napojnice koju je dobio od gostiju.

"Navedene 23 kune koje su zatečene kao višak dio su napojnice koju sam ranije dobio od gostiju, koji su svoju konzumaciju plaćali gotovinom. Svatko je plaćao svoje piće, pa sam od svakog i ponešto dobio. Odmah pri ulasku u objekt inspektor je zatražio da mu pružim novčanik, tako da nisam stigao izdvojiti razliku, ali sam uredno napomenuo da postoji moguća razlika od 23 kune", stoji u izjavi konobara koju je zapisao inspektor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogli su poslati opomenu, a ne ovako rigoroznu kaznu"

U dopisu iz Ministarstva financije tj. Carinske uprave i njene službe za nadzor iz Pule stoji kako su uzeli u obzir kao "otegotnu okolnost da se u konkretnom slučaju radi o počinjenju djela prekršaja iznimne i očite društvene opasnosti". 

"Možda je ovo obrazloženje za izricanje prekršaja običan copy-paste, šablonizirani tekst, ali meni je zazvučalo kao pretjerano "treniranje strogoće” i zaista bi trebalo biti uvredljivo za svakog hrvatskog poduzetnika koji uredno ispunjava sve svoje obveze prema državi i ostalim poslovnim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trideset godina sam u poduzetništvu, zapošljavam stotine radnika i osvajao sam prestižne nagrade za rezultate rada. Stoga mislim da su trebali provjeriti status moje firme i pokazati malo poštovanja, pronaći i olakotne okolnosti. Mogli su mi poslati opomenu, kulturnu obavijest, a ne ovako rigoroznu kaznu", pokušava naći neko objašnjenje ugostitelj.

Ugostitelj objašnjava i kako se napojnica tako ostavlja i u drugim državama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U SAD-u primjerice konobar napojnicu mora prijaviti i ona je oporeziva. Svugdje na Zapadu je to regularno i kulturno je ostaviti napojnicu, samo bi se mi u Hrvatskoj 'furali' na mondeni život, a živimo u prvobitnoj zajednici", rekao je.

"Zašto bih trebao ostati u ovakvoj državi?"

Podnio je i prigovor protiv ovog rješenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz dva razloga. Prvi, jer sam to doživio i kao narušavanje ugleda i časti nakon toliko požrtvovnog, uspješnog i financijski transparentnog rada, zbog čega nisam nikad došao pod lupu porezne uprave ili javnosti.

Drugi je razlog taj što smatram da nije u cijelosti utvrđeno činjenično stanje, već su inspektori donijeli paušalnu odluku. Ako su sumnjali da konobar nije izdao fiskalni račun za recimo, dvije kave, i da je sebi zadržao keš u novčaniku, trebali su utvrditi sve činjenice. No, očito im je ovo bio najjednostavniji način utvrđivanja prekršaja i kazne", objasnio je ugostitelj, piše Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma recite mi, zašto bih trebao ostati u takvoj državi? Nisam jedini koji tako razmišlja. Pa zamislite vi takve optužbe i tolika kazna zbog samo 23 kune", zaključio je ogorčeni poduzetnik.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo