Oprez s krupnim novcem! / Uhićen krivotvoritelj novčanica od 500 kn: Otkrivamo kako prepoznati lažni novac

Samo u prvih sedam mjeseci ove godine - HNB je zabilježio 96 krivotvorenih novčanica od 500 kuna

26.7.2018.
20:30
VOYO logo

Novčanicu od 500 kuna većina nas rijetko vidi, no ako vam se ipak ovih dana Marulić pojavi u rukama - oprez! U posljednja dva mjeseca, na sjeveru zemlje pronađene su krivotvorine, a policija je jutros objavila da su uhitili osumnjičenog. 

Samo u prvih sedam mjeseci ove godine - na vještačenje je stiglo čak tri puta više krivotvorenih novčanica od 500 kuna nego u cijeloj prošloj godini! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

500 po 500 i polako se po Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji proširio krivotvoren novac. A policija je uhitila 59-ogodišnjaka iz Svetog Martina na Muri.

"Sumnja se da je upravo ta osoba počinila kazneno djelo krivotvorenja novca", izjavio je Nenad Risek, glasnogovornik PU međimurske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što su završile u banci, pa policiji - novčanice su prošle kroz trgovine. I tko zna koliko ruku budući da ih gotovo nitko ne provjerava...

U policiji kažu kako bi građani trebali detaljnije provjeriti valjanost svojih novčanica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek postoji mogućnost da su u optjecaju i molim građane da posebno paze kada zaprimaju takve novčanice", dodao je Risek. 

Samo u prvih sedam mjeseci ove godine - HNB je zabilježio 96 krivotvorenih novčanica od 500 kuna. Tri puta više nego lani. Ukupno - i dalje se najviše krivotvore one od 200 kuna. Ako ih otkrijete, zovite policiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija će o tome napraviti zapisnik, podnijeti nama te krivotvorene kune na vještačenje, mi ćemo nedvojbeno utvrditi da li se radi o krivotvorini ili originalu", Tihomir Mavriček, direktor Direkcije trezora HNB-a.

A evo kako to možete dokučiti i sami:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Originalna novčanica od pamučnog papira treba biti čvrsta i šuškati. Treba imati reljefni tisak, a kada kroz novčanicu pogledate prema svjetlu – lijevo biste trebali vidjeti lik s novčanice, zaštitnu nit, a u kvadratiću slovo H.

Stručnjak za detektore falsifikata Josip Đuretek nagledao se svega. No savršenu krivotvorinu još nije vidio... Već na oko vidi razliku, a osobito na infra-detektoru gdje se treba vidjeti polovica broja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlika je očita i pod UV svjetlom. A i najbolji pokušaji, kaže, padnu na vodenom žigu... 

"To je vječita borba, naime čim izađe novi model brojača s detekcijom, oni ga kupe i nastoje izradit novčanicu koja će prevarit taj uređaj", kaže Josip Đuretek, vlasnik tvrtke za prodaju bankarske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kune su još opasniji euri. Ove godine pronađeno je čak 1200 krivotvorenih novčanica. A najgore od svega - takvim su se novcem znali plaćati stanovi i automobili.  

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo