frustrirajući sustav / Ukinut najbrži prst za europski novac: Ministrica priznala grešku i povećala iznos natječaja za 4 puta

Ministrica Gabrijela Žalac objavila je da se natječaji po principu najbrži prst više neće objavljivati

3.9.2018.
22:21
VOYO logo

Najbržim prstom do europskog novca - nikad više. Poručila je to ministrica Gabrijela Žalac sa otvaranje dječjeg vrtića Vesela Pandica. "Natječaj će ići po kvaliteti projekata, koju će moći naši poduzetnici prijaviti. 

Povećali smo na 200 milijuna. Ja vjerujem da će u roku koji dan natječaj biti objavljen. Takvi natječaji neće biti objavljeni u nikakvom operativnom programu, zato što očito takve natječaje ne možemo objavljivati", kazala je Žalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve zbog prošlotjednog natječaja koji je završio za svega 35 sekundi. Više od 800 poduzetnika uložilo je vrijeme i novac u pripremu, i točno u 11 sati kliknulo podnesi zahtjev, kada je sustav zakazao. 

"Natječaj je otvoren u 11 sati, moj je bio u 11 i 1 min i 14 sekundi. Moje kolegice su imale probleme zato što je sustav padao, a masa kolega i kolegica koji su se prijavljivali uopće nisu mogli ni podnjeti prijavu. To je doista frustrirajuće", kazala je poduzetnica Sanela Dropulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A frustracija je još veća za onih 243-oje poduzetnika koji su uspjeli proći taj najbrži prst, a dočekala ih je obavijest da je sve otkazano. "Kako možete nešto otkazati što se već dogodilo? Tko će nadoknaditi poduzetnicima novac. Moraju ponovno ići od institucije do institucije.

Moraju ponovo vaditi ponove potvrde da nisu dužni. Morat će sve dići kroz sustav. I čekat novi poziv", kazala je Sonja Čikotić (MOST), saborska zastupnica. I novac će morati čekati dulje - jer sa sustavom najbrži prst - i novac stiže brže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako objavite natječaj po principu najbrži prst, ili tko prvi njegova djevojka, novce dobijete za mjesec dana. Ako objavimo natječaj koji se evaluira po kvaliteti projekta, on će trajati 6, 7 mjeseci", kazala je 30. kolovoza 2018. ministrica Gabrijela Žalac.

Pa će poduzetnici sada dulje čekati europski novac, kojeg ionako koristimo premalo. Od 2014. do danas iskorišteno je samo 9 posto novca koji smo mogli dobiti od europske unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja vjerujem ako je vlada za nacionalne novce mogla kupiti 100 automobila. Ako smo mogli kupiti pancirke onda vjerujem da možemo iskoristiti i europske novce", smatra Čikotić. 

Ministarstvo je ovaj put priznalo pogrešku: povećali su iznos za čak 4 puta, i promijeili sustav. Iako - na jedan su natječaj očito zaboravili - pa se tako 30. listopada u 11 sati poduzetnici još jednom mogu okušati u najbržem prstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka kuna je dobrodosla u okružuju kao što je Hrvatska. Jer ona tek stasava u pravu podzetničku državu. Treba nam prvo razumijevanja prema poduzetnicima. Sustav najbržeg prsta nikako nam ne ide na ruku", smatra Dropulić. Pa poduzetnici europski novac sada iščekuju kao Godota.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo