pomoć ukrajini / Ukrajinski baletani uskoro nastupaju u Lisinskom, a prihod od ulaznica ide u humanitarne svrhe

Baš zbog rata i svojih Ukrajinaca koji su ostali tamo, nisu htjeli da nastup u Lisinskom propadne.

18.3.2022.
7:15
VOYO logo

Nije Romeo i Julia nego Radio i Juliet - jedan od najpopularnijih i najizvođenijih baleta na svijetu. Klasična je to priča s rock primjesama, a plešu ga ukrajinske baletne zvijezde - i za dva dana čeka ih nastup u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Lisinski. Kako bi barem nekako pomogli Ukrajini, prihod od ulaznica za nastup u Zagrebu - ide u humanitarne svrhe.

Olga Timoševa i Ivan Žuravljov, plesni partneri na podiju, supružnici izvan njega. Strastveni, posvećeni baletu i jedino dvoje plesača koje je uspjelo pobjeći iz Kijeva - niti 24 sata prije početka rata. I to sa petomjesečnom kćerkom u naručju.

''Ponijeli smo samo ono što nam je bilo potrebno, sjeli u automobil i odvezli se, čak nemamo ni putovnicu naše kćeri, ponijeli smo samo rodni list, da imamo bar nešto'', rekla je balerina Olga Timoševa.

''Naša kći već je prošla pet zemlja, a ima samo pet mjeseci. Strašno je to, ali nije toliko strašno kao sjediti u skloništima dok je rat oko vas, bez hrane i vode'', tvrdi Timoševa.

''Noć prije invazije sam zvao sve prijatelje i rekao im da mi bježimo, svi su redom govorili: Ivane, ti si lud, ništa loše se neće dogoditi'', rekao je baletan Ivan Žuravljov.

Ono loše ipak se ostvarilo. Ostatak baletne trupe ostao je u Ukrajini, a Olga i Ivan svako jutro, popodne i večer provode uz mobitel - u stalnom su kontaktu sa plesačima, obitelji, prijateljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKA NAVALA /

HNK ovo ne pamti, javilo im se 500 kandidata na audiciju za samo dva radna mjesta u ansamblu što su oglasili

Image
VELIKA NAVALA /

HNK ovo ne pamti, javilo im se 500 kandidata na audiciju za samo dva radna mjesta u ansamblu što su oglasili


''Moja baka je proživjela i Drugi svjetski rat, nikako nije mislila da će doživjeti još jedan rat. Bio joj je rođendan 8.ožujka, zvala sam ju da joj čestitam, samo mi je rekla da ne može vjerovati da u ovo moderno dobra, gdje je puno pametnih ljudi - je uopće moguće da se dogodi novi rat'', rekla je Timoševa.

Baš zbog rata i svojih Ukrajinaca koji su ostali tamo - nisu htjeli da nastup u Lisinskom propadne. Uz pomoć mariborskog narodnog kazališta - uspjeli su uvježbati njihove plesače. Radio i Juliet - sve je samo ne klasična baletna predstava - spoj je to rock hitova Radioheada i klasičnog baleta.

''S ovim projektom želimo pokazati da kultura, naš ples nema političke konotacije, niti ikakve veze sa politikom. Mi smo samo htjeli okupiti sve ljude dobre volje, plesače - i prirediti dobru predstavu'', izjavio je Žuravljov.

A ta predstava, zakazana za 19. ožujka - ima i humanitarnu svrhu.

''Prihod od ulaznica bit će doniran za pomoć narodu Ukrajine. Plešu za pomoć ukrajinskom narodu trenutno'', kazao je Siniša Josipović, vlasnik producentske kuće.

Kažu da pokret nikad ne laže, da je ples i radost i terapija. Olga i Ivan možda plešu daleko od doma, ali plešu za Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike