Mnogi su zabrinuti / Prije točno dvije godine pokrenut je štrajk, a danas likvidacija Uljanika: Najveći teret opet snose radnici

Odluka nije iznenađenje, no očekivalo se da će uz nju doći i odluka Vlade o ponovnom pokretanju proizvodnje u novom poduzeću

22.1.2020.
18:40
VOYO logo

Pulski Uljanik odlazi u povijest. Na jutrošnjoj skupštini vjerovnika s 90 posto glasova odlučeno je da pulsko brodogradilište ide u likvidaciju.

Iako ova odluka nije iznenađenje, očekivalo se da će uz nju doći i odluka Vlade o ponovnom pokretanju proizvodnje u novom poduzeću. Za to su zainteresirani brojni naručitelji, a osobito 700-tinjak radnika koji su trenutačno na Zavodu za zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije ravno dvije godine, na današnji dan, Uljanikovi su radnici pokrenuli prvi štrajk. Danas definitivna likvidacija društva.

"Stanujem stvarno blizu Uljanika i pogledam kroz prozor i kad vidim onu mrtvu tišinu srce mi se slama", rekla je Nada Jodanović iz Pule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Katastrofa, nema troška, nema potrošnje, nema kupovine, zatvaraju se dućani", kazao je Jure Jularić iz Pule.

"Neizvjesnost, nesigurnost, opet smo u nekom iščekivanju i očekivanju nečega", poručio je Neven Radolović, član Predsjedničkog vijeća Jadranskog sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U iščekivanju su Vladine odluke kojom bi se ponovo pokrenula proizvodnja. Likvidacija je bila neizbježna jer Uljanikovi dugovi danas premašuju pet milijardi kuna, a imovina ni dvije.

"Uljanik d.d. s OIB-om kojeg ima će otići u povijest, ali to ne znači da on, odnosno njegovi dijelovi ne mogu biti nukleus jednog novog društva", rekla je Marija Ružić, stečajna upraviteljica Uljanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta odluka za odlazak u likvidaciju nije bila neočekivana. Ono što smo očekivali je da paralelno s time će doći odluka vlade o nastavku, kroz novu firmu", kazao je Samir Hadžić, član Vjerovničkog vijeća Uljanik brodogradilišta.

Odluku o nastavku proizvodnje ili definitivnom gašenju Vlada je trebala donijeti prije predsjedničkih izbora, a onda je došlo do odgode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada mora ovog puta uzet u obzir tržišnu igru, a ne političku", poručio je Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata.

Nastavak proizvodnje je i dalje moguć. Brod za prijevoz stoke treba dovršiti, a dok 700-tinjak radnika čeka na Zavodu za zapošljavanje, australska Scenic grupa želi još pet super luksuznih kruzera u vrijednosti 800 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šteta bi bilo izgubiti jednu takvu kompaniju koja je spremna uložiti toliko novca", izjavio je Hadžić.

No mogući su i drugi scenariji, poput povratka Danka Končara i priče o turističkim nekretninama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je moguće, ali mislim da će netko itekako razmisliti prije nego donese odluku jer bi ta odluka mogla biti previše teška i opasna za onoga tko ju donosi", rekao je Cerovac.

Koji se god scenarij ostvario, najveći teret opet snose radnici koji prodajom Uljanikove imovine neće naplatiti ni trećinu svojih potraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo