jesenski paket mjera / Umirovljenicima stiže jednokratna pomoć, Vlada objavila koliko će tko dobiti. Ide i povećanje mirovina

Image
Foto: PIXSELL

Od 1. siječnja iduće godine rastu najniže mirovine za 3 posto

8.9.2022.
13:39
PIXSELL
VOYO logo

Jesenski paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu kako bi se ublažio inflatorni udar usvojen je na današnjoj sjednici Vlade. Kako je kazao premijer Andrej Plenković, paket je snažan i sveobuhvatan, a njegova je vrijednost skoro 21 milijardu kuna.

"Mjere pomoći su najviše usmjerene na one koji su najugroženiji i kojima je to najpotrebnije", kazao je premijer. Među njima su svakako i umirovljenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni će dobiti jednokratnu naknadu, tzv. energetski dodatak i to svi s mirovinom do 4360 kuna. Riječ je o čak 690 tisuća umirovljenika.

Onima s mirovinama do 1.850,00 kuna isplatit će se 1.200 kuna; od 1.850,01 do do 2.350 kuna 900 kuna; od 2.350,01 do 3.350,00 kuna 600 kuna i od od 3.350,01 do 4.360,00 kuna 400,00 kuna. 450 mln kuna iznos mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vlada Republike Hrvatske
Image
Foto: Vlada Republike Hrvatske

Jednokratna naknada za umirovljenike

Također, neoporezive otpremnine prilikom odlaska u mirovinu povećavaju se s 8.000 na 10.000 kuna. A uvedena je i nova mjera: uz redovno usklađivanje svih mirovina dva puta godišnje od 1. siječnja iduće godine rastu najniže mirovine za 3 posto. Radi se o više od 278 tisuća korisnika. Vrijednost mjere je 199 milijuna kuna.

Umirovljenici zajedno: Problemi građana s mjerama nisi riješeni ni završili

"Ove mjere koje je donijela Vlada za cijene energenata, posebno plina i električne energije, će mnoge građane do proljeća 2023 godine spasiti od 'smrzavanja' tijekom zime koja je pred nama", poručili su iz tri stranke umirovljenika "Umirovljenici zajedno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
uvodi se poseban porez /

Plenković objavio nove cijene struje i grijanja, a ovo su ograničene cijene osnovnih namirnica

Image
uvodi se poseban porez /

Plenković objavio nove cijene struje i grijanja, a ovo su ograničene cijene osnovnih namirnica

Ipak, naglašavaju, s mjerama kojima je Vlada intervenirala u formiranju cijena energenata svi problemi građana nisu ni riješeni ni završili jer je i dalje veliki problem rasta cijena hrane.
"Neki od najčešće korištenih prehrambenih artikala poput ulja, brašna, šećera, svinjskog i pilećeg mesa itd. su cijenama u posljednjih godinu dana porasli i preko 50% što je obzirom na primanja za veliki broj građana postalo nedostupno u potrebitim količinama. Na žalost sve je više građana koji su već dulje vrijeme prisiljeni svaki dan birati između hrane, energenata i lijekova, a logika kaže da su bez i jednog od navedenog u životnoj ugrozi stoga je vraćanje cijena ulju, mlijeku, brašnu, šećeru, piletini, svinjetini za 30-ak% u ovom trenutku svakako dobra mjera Vlade", ističu.

Za analizu učinkovitosti paketa mjera bit će, kažu, dovoljno vremena u narednim mjesecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što u ovom trenutku usprkos našem nezadovoljstvu dosadašnjim sveukupnim radom Vlade, posebno položajem umirovljenika, ne podržavamo su aktivnosti neozbiljne skupine očito potaknute od strane nekih političkih diletanata koji bi u sadašnjim, gotovo izvanrednim, okolnostima umjesto iznalaženja što boljih rješenja za pomoć građanima rušili Vladu i tako uistinu izazvali pravu katastrofu. Možemo samo zamisliti što bi sa građanima, ustanovama i gospodarstvom bilo bez danas donesenih mjera….", zaključuju "Umirovljenici zajedno".

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo