ILEGALNO ODLAGALIŠTE / Umjesto cvijeća, na izlazu iz Splita - smeće! 'To po noći dođu građevinari i izbace šutu'

Ilegalna odlagališta otpada stalno niču, a ono najveće u gradu širi se i raste

23.3.2021.
13:50
VOYO logo

Uz upitnu sezonu, smeće je u Splitu jedan od gorućih problema. Ilegalna odlagališta otpada stalno niču, a ono najveće u gradu širi se i raste. Iako su djelatnici Čistoće i komunalni redari svakodnevno na terenu i prijavljuju probleme, čini se kako ni to ne pomaže.

Umjesto cvijeća - gomile smeća. Ilegalno odlagalište otpada niknulo je na izlazu iz Splita, tik uz znak zabrane odlaganja. Stanovnici - očajni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko ga ne vidi"

"To po noći dođu ili neki građevinari ili netko tko renovira pa izbaci šutu u vrećama i otiđe. Nitko ga ne vidi", kaže Miljan Javorčić.

"Mi imamo i krucijalni problem da to smeće pliva u kanalizaciji jer u tom naselju nisu svima riješeni kanalizacijski priključci. To je katastrofa, osjećate se ružno", kaže Nikola Dragun

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekima se smeće ostavlja gotovo pred kućnim pragom. 

"Žalosno. To je sramota. Naročito kad meni prijatelj Nijemac dođe, on vidi tu, on mene pita, pa kaže – gospon Lapenda kako se netko tako se ponaša? Ja se sramim", kazao je Marijan Lapenda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ajme majko"

Ima tu svega - od starog namještaja, guma i dijelova automobila, građevinskog materijala, igračaka. "Ovo je sve ajme majko! To ne valja. Pravili su klupe da ne bacaju smeće, oni opet bacaju smeće", kaže Ante Tavra

No, iako je najveći, to nije jedini divlji deponij u gradu. "Možemo reći da imamo dvadesetak odlagališta građevinskog, glomaznog otpada. Od tih dvadesetak četiri ili pet su kronična, a ovo drugo je akutno i jednostavno nema pravila koje su to lokacije", kaže komunalni redar Jurica Šalinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazna od 500 do 1000 kuna

Sve to događa se unatoč tome što gradska komunalna tvrtka nudi legalno rješavanje otpada. "Svi imaju pravo dva puta mjesečno se prijaviti, Čistoća dođe na mjesto gdje se dogovorimo i taj glomazni otpad odvedemo", kaže Ivan Parčina iz splitske Čistoće.

Oni građani koji i dalje budu kršili zakon platit će kaznu od 500 do 1000 kuna, a pravne osobe i do deset tisuća. Ipak, ovi prizori dokaz su da ni sankcije ne pomažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo