LEKCIJA / Umro je 'menadžer stoljeća': Poznat je po ključnom receptu za uspjeh u radu s ljudima

Image
Foto: AP Photo/Richard Drew

Jack Welch bio je poznat i kao 'Neutron Jack' zbog ukidanja tisuća radnih mjesta

2.3.2020.
21:18
AP Photo/Richard Drew
VOYO logo

Jack Welch, bivši izvršni direktor tvrtke General Electric Co, kojoj je osigurao ugled i slavu 80-ih i 90-ih godina 20. stoljeća pretvorivši taj konglomerat u najvredniju javnu tvrtku u SAD-u, umro je u ponedjeljak u 84. godini, priopćila je kompanija.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Welch je vodio GE od 1981. do 2001., uvelike proširivši carstvo i bogatstvo kompanije, što ga je učinilo legendom u korporativnom svijetu u eri Ronalda Regana i poslije.

Magazin Fortune ga je 2000. godine proglasio menadžerom 20. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznat pod nadimkom Neutron Jack zbog ukidanja tisuća radnih mjesta, Welch je kupovao i prodavao poslovne jedinice šireći poslovanje industrijskog diva i na financijske i savjetodavne usluge. Pod njegovim vodstvom tržišna vrijednost GE-a  narasla je s 12 na 410 milijardi eura i to ga je učinilo ikonom u svijetu poslovnih čelnika njegova doba.

"Pola stoljeća Jack je bio samo srce GE-a. Preoblikovao je našu kompaniju i cijeli poslovni svijet", kazao je izvršni direktor kompanije Lawrence Culp.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Donald Trump istaknuo je da "nije bilo korporativnog čelnika kakav je bio Neutron Jack". "Bio mi je prijatelj i podržavao me. Zajedno smo sklopili sjajne poslove", kazao je Trump.

Thomas Cooke, profesor Poslovnog fakulteta McDonough na Sveučilištu Georgetown, kazao je da "kada se napiše knjiga o poslovnim čelnicima u 20. stoljeću, Jack Welch će biti pri samom vrhu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je on učinio kao čelnik GE-a je iznimno", rekao je Cooke. 

Welch se zaposlio u kompaniji 60-ih godina prošlog stoljeća i napredovao je do samog vrha GE-a. Diplomirao je kemijsko inženjerstvo na Sveučilištu Massachusetts, a magistrirao je i doktorirao na Sveučilištu Illinois 1960. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napisao je i dvije knjige: "Winning" 2005. i "Jack: Straight from the Gut" 2001. U prvoj knjizi je napisao: "Prije nego što postanete čelnik, uspjeh se svodi na razvoj samoga sebe. Kada postanete lider, uspjeh postaje omogućiti i pridonijeti razvoju drugih".

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo