U 97. godini / Umro veliki liječnik Ivan Janko Vodopija, za iskorjenjivanje poliomijelitisa u svijetu od WHO-a je dobio priznanje

Image
Foto: Shutterstock

Bio je stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije, radio na novim metodama imunizacije, razvijao nova cjepiva protiv bjesnoće...

31.7.2021.
21:38
Shutterstock
VOYO logo

Poznati hrvatski liječnik Ivan Janko Vodopija, čiji su skraćeni postupak cijepljenja poznat kao Zagrebačka shema prihvatili Pasteurov institut u Parizu i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), preminuo je u četvrtak u 97. godini života u Zagrebu, objavilo je Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD). 

Vodopija je rođen 1925. u Somboru. Studij medicine završio je u Zagrebu 1950., a specijalizaciju iz infektologije 1955. U Londonu se usavršavao iz tropske medicine. Od 1955. do 1991. radio je u Zavodu za zaštitu zdravlja grada Zagreba, današnjem Nastavnom zavodu "Andrija Štampar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je od 1969. voditelj Odjela za epidemiologiju te profesor Medicinskoga fakulteta u Zagrebu. 

Kao stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) radio je u Tajlandu, Kongu i Liberiji, gdje je suzbijao tropske i druge zarazne bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno se bavio postupcima imunizacije. Unaprijedio je rad antirabične službe sudjelujući u razvijanju novih generacija cjepiva protiv bjesnoće.

Od 1995.–2002. bio je predsjednik Nacionalnoga zdravstvenog vijeća Ministarstva zdravstva RH. Tijekom Domovinskog rata organizirao je epidemiološku službu za zaštitu od infekata kod prognanika i izbjeglica, za što je 1997. dobio Nagradu Ministarstva obrane RH. Za iskorjenjivanje poliomijelitisa dobio je priznanje od WHO 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobtinik je i Nagrade grada Zagreba.

Bio je izvrstan poznavatelj hrvatske povijesti i stratsveni ljubitelj hrvatske kulture

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo