novo normalno / Unatoč porastu broja zaraženih, učenici u ponedjeljak stižu u škole: Istražili smo što školarce i njihove roditelje čeka u novoj godini

Spreman je i novi e-dnevnik u obliku aplikacije. Roditelji i učenici mogu je besplatno skinuti na mobitel

3.9.2021.
18:40
VOYO logo

Unatoč porastu broja zaraženih, učenici diljem Hrvatske u ponedjeljak će sjesti u školske klupe. Čekaju ih nešto blaže mjere i nastava nalik starom normalnom. Online nastava samo je pričuvna opcija, a za roditelje i učenike spremna je i nova aplikacija e-Dnevnik. Roditeljski sastanci će se održavati, ali prema posebnim uvjetima.

Zvuk je to kojem se vesele učenici, ali i roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je spremno za ponedjeljak i sva djeca idu u školu", poručio je ministar Radovan Fuchs.

Uz puno slabije mjere. Jer prošla je godina pokazala da su neke poput samoizolacije za učenike bile štetne, a zaraza se nije pojačano širila. Zato od ponedjeljka vrijedi: maske na hodnicima i u javnom prijevozu: da, u razredu: ne. Distanca: da, izolacija cijelog razreda u slučaju zaraženog učenika: ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontakt vam je onaj s lijeve i onaj s desne strane i eventualno onaj ispred. Onaj odostraga iza vas već više nije u toj mjeri bliski kontakt s obzirom na to da pričate prema naprijed nije. Ako govorite odostraga, onda se nadam da će ih učitelj opomenuti", dodaje Fuchs.

Spreman je i novi e-dnevnik u obliku aplikacije. Roditelji i učenici mogu je besplatno skinuti na mobitel. A osim standardnog - ocjene, vladanje i izostanci, uvedene su i neke novine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dezinficiranje, mjerenje temperature...

"Učenici i roditelji mogu izvest informacije o ispitima u kalendare. Zatim, novost su obavijesti, notifikacije o novim ocjenama, izostancima. I sam način prijave je jednostavniji nego do sada. Učenik se jednom prijavi i prijava ostaje aktivna cijelo vrijeme dok je aplikacija instalirana na uređaju", kaže koordinator razvoja e-Dnevnik Petar Josipović.

Image
novo normalno /

Fuchs uoči početka školske godine: 'Roditelji će prilikom dolaska na roditeljske sastanke morati imati COVID potvrdu'

Image
novo normalno /

Fuchs uoči početka školske godine: 'Roditelji će prilikom dolaska na roditeljske sastanke morati imati COVID potvrdu'

Osim na mobitelu, rezultate svoje djece u novoj školskoj godini, roditelji će ponovno moći čuti i uživo - na roditeljskim sastancima. Ali, uz COVID potvrdu, odluči li tako ravnatelj. Istodobno, učitelji je ne moraju imati. A cijepljeno je 60 posto nastavnika srednjih škola, 70 posto u visokom obrazovanju, dok je najviše, 80 % cijepljenih, u znanstvenim institutima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka je da se cijepe, ali prisile nema. Nastavu licem u lice pokušat će održati što dulje. Ipak, spremni su i drugi modeli, pa i online škola, bude li za to dolaskom jeseni raste, a raste i broj djece u bolnicama.

"Vjerojatno s povratkom u Zagreb će biti i više djece. I s početkom školske godine. Za hospitalizaciju postoje uglavnom kliničke indikacije kad dijete ima visoku temperaturu, eventualno upalu pluća, nekakvu sumnju da bi se mogao razviti multiinflamatorni sistem", poručuje Alemka Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje vrijede upute - dezinficiranje, mjerenje temperature, kao i da djeca s bilo kakvim simptomima zarazne bolesti u školu ne dolaze.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo