STATISTIČKI PODACI / Unatoč velikom broju turista, splitska policija bilježi manje kršenja javnog reda i mira i nasilja

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Iz policijske uprave ukazuju na činjenicu da osim manjeg broja prekršaja protiv javnog reda i mira, ove godine bilježe i manji broj kaznenih djela s elementima nasilja

27.8.2022.
9:13
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Unatoč većem broju turista, glazbenim festivalima i 'rizičnim' nogometnim utakmicama u najvećoj priobalnoj Splitsko-dalmatinskoj županiji ovoga je ljeta zabilježeno manje kršenja javnog reda i mira, ali i kaznenih djela s elementima nasilja, doznaje se u splitskoj policiji.

U dva ovogodišnja ljetna mjeseca, lipnju i srpnju, na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske evidentirano je 645 prekršaja u kojima su u 97 slučajeva sudjelovali stranci. U istom periodu prošle godine je ukupno bilo 783 prekršaja protiv javnog reda i mira od čega su također 97 počinili stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom lipnja i srpnja ove godine splitska prva policijska postaja je pak evidentirala 104 prekršaja protiv javnog reda i mira, a najviše je bilo tučnjava, svađa, naročito drskog ponašanja i pet prekršaja vrijeđanja te omalovažavanja osjećaja građana.

Image
KOLUMNA IVE ANIĆA /

Dva mjeseca traje neviđeni teror raskalašene omladine po Splitu i nitko ne zna ni tko ih je doveo ni zašto

Image
KOLUMNA IVE ANIĆA /

Dva mjeseca traje neviđeni teror raskalašene omladine po Splitu i nitko ne zna ni tko ih je doveo ni zašto

Gledajući statistiku od 1. do 21. kolovoza ove godine na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske je policija evidentirala 287 prekršaja protiv javnog reda i mira, od čega su 54 počinili strani državljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz policijske uprave ukazuju na činjenicu da osim manjeg broja prekršaja protiv javnog reda i mira, ove godine bilježe i manji broj kaznenih djela s elementima nasilja, a u prvih sedam mjeseci ove godine počinjeno je i upola manje ubojstava nego u istom razdoblju prethodne dvije godine.

U istom je razdoblju smanjen i broj pokušaja ubojstva, razbojništva i provala dok je nanošenje teških tjelesnih ozljeda u blagom porastu uz dobru razriješenost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 550 tisuća gostiju gotovo 90 posto stranci

Prema podacima gradske Turističke zajednice od početka godine u Splitu je boravilo gotovo 550 tisuća gostiju od čega preko 90 posto stranih. Policija ističe da unatoč izraženom intenzitetu turističkih, ali i redovnih dnevnih migracija, svi važniji parametri sigurnosti ne ukazuju na negativne trendove.

"Ključni rizici kakve predstavljaju razbojništva, uznemirujuće nasilje s težim posljedicama po zdravlje i imovinu i karakteristična kaznena djela imovinskog kriminaliteta koja se događaju u velikim serijama, ne odstupaju od višegodišnjeg prosjeka, odnosno analize za prvih sedam mjeseci pokazuju pozitivne trendove u broju i posljedicama ovakvih događaja. Unatoč složenosti i brojnosti poslova s ozbiljnim rizikom za zdravlje i imovinu policijski službenici su, u realno optimalnom broju, dnevno angažirani i na poslovima prevencije neprihvatljivih ponašanja u gradskoj jezgri", kaže policijska glasnogovornica Antonela Lolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inicirali smo i kao potporu iznalaženju modela cjelovitog rješenja pokrenuli razgovore o sustavu video nadzora javnih površina, angažiranju zaštitara na javnim površinama, a na poziv ćemo kao zainteresirana strana s iskustvom u polju sigurnosti zajednice, davanjem preporuka i mišljenja sudjelovati i kod kreiranja životnijih i svrsishodnijih odluka o komunalnom redu, radnom vremenu ugostiteljskih objekata, planiranju zona zabave i mjesta javnih okupljanja", dodaje Lolić.

Naposljetku kaže i da je činjenica kako su Splitsko-dalmatinska županija i Split postali izuzetno atraktivna turistička destinacija posebno za mlađe, a tu vrstu turizma prati i prilagođena turistička ponuda. Mišljenjem i preporukama na poziv će sudjelovati i kod izrade strategije razvoja turističke destinacije, poručuju u policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo