visoke cijene / Unatoč visokim cijenama goriva, inflaciji i skupljoj hrani za Vladu situacija nije dramatična

Čini se da očekuje da će cijene goriva na svjetskom, pa tako i našem tržištu, biti još veće

13.10.2021.
18:46
VOYO logo

Vrtoglave cijene goriva, inflacija i poskupljenja potrošačke košarice bile su teme razgovora Vlade, poslodavaca i sindikata. 

No, prema njima situacija još nije dramatična, a načelno imaju plan kako pomoći najugroženijima. Potpuno im je jasno što treba napraviti, ali odgovor na pitanje kada - nemaju. Dok oni promatraju - građani u akciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija je teška, ali nije dramatična. Suština je to današnjeg sastanka Vlade i socijalnih partnera. No, ono što je dao naslutiti ministar Marić ipak zabrinjava. Čini se da očekuje da će cijene goriva na svjetskom, pa tako i našem tržištu, biti još veće. 

''Idemo sad hipotetski, Vlada danas donose odluku o snižavanju trošarina i za dva tjedna cijena nafte ponovno poraste hoćemo još jedanput spustiti pa za dva tjedna opet? Hoćemo iterativno tako raditi?'', rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da nije siguran kako su plivajuće trošarine dobro rješenje, a gdje je granica kada će država reagirati - ne otkriva. Sindikalist Vilim Ribić poručuje - svi koji su nešto učili iz ekonomije znaju da je psihologija pola ekonomije. 

''Jedna psihoza, jedan osjećaj toga da će cijene rasti, inflatorna očekivanja mogu biti ogroman generator i poticatelj rasta cijena'', kazao je predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Vilim Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pada potrošnje boje se i poslodavci pa im nije u interesu dizati cijene jer će doći do pada potražnje. Građani koji se nadaju da će iz ovog zla barem za neke izaći nešto dobro, prisjećajući se priča starijih kojima je inflacija pojela kredite, na to mogu zaboraviti. 

Image
najskuplje ikad /

Cijene su odletjele nebu pod oblake: Donosimo nekoliko trikova kako uštedjeti gorivo tijekom vožnje

Image
najskuplje ikad /

Cijene su odletjele nebu pod oblake: Donosimo nekoliko trikova kako uštedjeti gorivo tijekom vožnje

''Mi ne očekujemo niti približnu inflaciju kakvu smo nekada imali za vrijeme Jugoslavije, osamdesetih jer vjerujemo de će doći do inflacije od nekoliko postotaka'', rekao je Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krizu će najviše osjetiti oni s najmanjim primanjima pa ministar Aladrović najavljuje:

''Logično je da idemo i na relativno intenzivno podizanje minimalne plaće. Kao što znate do 31.10 Vlada mora donijeti tu odluku i ja očekujem da ćemo to iskomunicirati kroz sljedećih desetak- petnaest dana'', izjavio je Josip Aladrović, ministar rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, koliko bi to povećanje bilo, još je, kaže, prerano govoriti. A povećanje cijena goriva građanima je već preveliko. Za sutra grupa nezadovoljnih ponovno organizira akciju iz 2018-te #ugasimotor. Pozivaju sve da u 16 sati, gdje god se našli, ugase automobile na deset minuta u znak protesta rasta cijena goriva u Hrvatskoj.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo