promatračka misija / UNESCO odobrio golf na Srđu, ograničio broj turista s kruzera i poručio vlasti: 'Uklonite Orlandov stup sa Straduna'

Image
Image

UNESCO-ova misija ozgradnju golf terena ne vidi kao opasnost za spomeničku baštinu, no uz uvjet da se planirane vile grade 50 metara od ruba brda

16.5.2016.
10:08
VOYO logo

Na stranicama UNESCO-a objavljeno je izvješće o reaktivnoj promatračkoj misiji UNESCO-a i ICOMOS-a Dubrovniku, piše Slobodna Dalmacija.

Inspektori UNESCO-a koji su posjetili Dubrovnik zbog ugroze zaštićene kulturne baštine od golf resorta na Srđu i pretjerana broja kruzera, zaključili su kako se planirano pristanište podno Lazareta ne smije graditi. Pri tome podržavaju mišljenje konzervatora da bi kamena riva navela na pogrešno tumačenje povijesne uloge drevne karantene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspektori čak preporučuju i zabranu plovidbe i sidrenja putničkih brodova i jahti u lokrumskom kanalu, te drže da broj turista koji kruzerima posjećuju Dubrovniku dnevno ne bi smio biti veći od osam tisuća, dodaje Slobodna Dalmacija.

Drugi po važnosti razlog njihova dolaska bila je izgradnja golf resorta na Srđu. UNESCO-ova misija taj projekt ne vidi kao opasnost za spomeničku baštinu, no uz uvjet da se planirane vile grade 50 metara od ruba brda te da se napravi studija o svjetlosnom onečišćenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misija, među ostalim, preporučuje i hitnu zamjenu Orlandova stupa replikom, centralizirani komunalni sustav klimatizacije unutar zidina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo