SRPANJ BEZ PLASTIKE / Uništavaju more, tlo i pitku vodu: Plastične vrećice su pošast modernog doba

Image
Foto: Shutterstock

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se širom svijeta obilježava 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike

3.7.2020.
9:04
Shutterstock
VOYO logo

Neke od država članica Europske unije već su zabranile upotrebu plastičnih vrećica, ali i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Za točno godinu dana konačno će biti zabranjeni diljem Unije.

Image
KLJUČNO PITANJE ZA BUDUĆNOST /

Sada znamo što građani RH doista misle o klimatskim promjenama i što očekuju od političara

Image
KLJUČNO PITANJE ZA BUDUĆNOST /

Sada znamo što građani RH doista misle o klimatskim promjenama i što očekuju od političara

Srpanj je mjesec bez plastike (Plastic Free July) kada se širom svijeta demonstrira mogućnost, ali i nužnost našeg svakodnevnog života bez korištenja jednokratne plastike. Globalnom pokretu Break Free From Plastic do sada se, piše Ekovjesnik, pridružilo gotovo 1.500 organizacija i više od 6.000 pojedinaca iz cijelog svijeta, čime ovaj pokret ima moć uputiti poruku svim lokalnim zajednicama, gradovima i zemljama da se možemo odreći korištenja jednokratne plastike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Plastic Free July je tek početak. Ne radi se o mijenjanju našeg individualnog ponašanja samo tijekom jednog mjeseca, već o promjeni cijelog sustava - od prihvaćanja odgovornosti velikih svjetskih korporacija do zahtijevanja donošenja boljeg zakonodavstva, napuštanja loših i lažnih rješenja te prihvaćanja koncepta kružnoga gospodarstva jer svi imamo svoju ulogu u okončanju plastičnog onečišćenja.

Plastične vrećice koristimo kraće od 25 minuta

Podugačak je popis plastičnih proizvoda koji danas predstavljaju najveći uzrok onečišćenja okoliša – naših mora, tla i pitke vode te ugrožavaju živote brojnih morskih vrsta, ali i zdravlje ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica posvećen je edukaciji i jačanju svijesti građana o štetnosti jednokratnih plastičnih proizvoda, posebice o okolišnim problemima koje uzrokuje ovaj najpopularniji i najčešće korišteni proizvod za prijenos stvari. Vrećice koje kupimo od trgovaca u maloprodaji koriste se obično kraće od 25 minuta, a zatim završavaju u otpadu. Možda kao otpad nestaju iz naših domova, ali nažalost ne i s našeg planeta.

Za razgradnju jedne vrećice treba više od stotinu godina

Procjenjuje se da se u svijetu godišnje koristi više od nekoliko stotina milijardi plastičnih vrećica, a zbog velikih troškova recikliranja velik dio njih na kraju završi u prirodi. O štetnosti plastičnih vrećica za okoliš najbolje svjedoči podatak da je za razgradnju jedne vrećice potrebno više od 100, pa i do 500 godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se plastični materijali koriste tek od 50-tih godina prošlog stoljeća, čovječanstvo je dosad uspjelo stvoriti nekoliko otoka usred oceana sačinjenih od plastičnog otpada. Prema tvrdnjama znanstvenika, otpad koji je pronađen na najvećim dubinama oceana i na najudaljenijoj točki svijeta, čak 1.451 nm od najbližeg kopna, može potjecati iz područja udaljenih tisućama kilometara. Prema izvješću Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) plastika danas predstavlja 95 posto ukupnog otpada koji pluta našim Sredozemnim morem i taloži se na njegovim obalama i dnu, a kao i u drugim morima i oceanima, njegov velik dio čine upravo plastične vrećice.

Jedno od nedavno provedenih istraživanja pokazuje veliku mogućnost da tjedno u svoj organizam unosimo prosječno pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj kreditnoj kartici. Navodi se kako svaka osoba tjedno unese oko 2.000 komadića plastike u svoje tijelo, što na mjesečnoj razini doseže 21 gram, a godišnje naša konzumacija plastike iznosi čak 250 grama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dovoljna je jedna jednostavna odluka

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica pruža nam priliku da osvijestimo sami sebe i druge u našoj okolini kako svaka vrećica kojom raspolažemo uvelike utječe ne samo na naš okoliš, živote i zdravlje te naraštaje koji dolaze, već i na brojne životinjske vrste koje ozljeđujemo, gušimo i često ubijamo našim plastičnim otpadom.

Postoji mnogo dobrih načina kako se može uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, a najlakši zahtijeva tek jednu jednostavnu odluku – ako već niste, počnite isključivo koristiti platnene vrećice koje se mogu upotrijebiti (i oprati) bezbroj puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez aktivnijeg uključivanja svakog od nas u rješavanje aktualnog problema onečišćenja plastičnim otpadom, budući naraštaji morat će se baviti ogromnim količinama plastičnih vrećica i drugog plastičnog otpada u svjetskim rijekama, morima i oceanima. Problem je već sada dosegao takve razmjere da se i čak pijesak na plažama sastoji od komadića plastičnog otpada.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo