Antipušačka kampanja / Uništeni zubi, bolesna pluća, karcinom... šokantne fotografije protiv pušenja odsad i na našim kutijama cigareta

Šokantne fotografije kakve nalaže direktiva Europske Unije stigle su na kioske u Hrvatskoj. Hoće li to pomoći smanjiti trend pušenja?

19.1.2017.
22:58
VOYO logo

Pušenje povećava rizik od sljepoće, uzrokuje rak usta i grla, srčane udare, 
može ubiti vaše nerođeno dijete. Sve su to pušači već čuli - ali kad na kutiji cigareta vide karcinom, mrtvaca ili krv iz pluća - možda će čuti malo bolje. 

No na pitanje "bi li Vas ove slike odvratile od pušenja", dobili smo različite odgovore. "Ne, jer ne pušim toliko da bi došao do tog stadija", "Mislim da to nije dobra kampanja, više je stvar prevencije u ranijoj dobi", "ne bi rekla da će bit učinkovite, oni koji puše će i dalje pušiti", "grozne su slike, ali sumnjam da će to smanjiti pušenje", "postoje ukrasne kutije"...

Uz šokantne fotografije naveden je i broj besplatnog telefona, na kojemu pušači ponovno mogu čuti čemu sve pušenje šteti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali i razgovarati o tome.  

U Hrvatskoj savjet treba mogima - puši 30% odraslih - od nas su Europi gori su samo u Bugarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz ove godine postoji blagi trend smanjenja pušenja, ali nismo zadovoljni jer je u ostalim europskim zemljama taj trend puno puno veći", rekla nam je Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ona vjeruje da bi uznemirujuće slike na kutijama neke pušače mogle odvratiti od cigareta. "Mi se nadamo da će ih to potaknuti...ajoj, pogledaj, tako isto i ja mogu završiti, Jer sve te fotografije su zaista pravi slučajevi, to nije izmišljeno da bi ljude zaplašilo, da bi ih sablaznili, nego su to zaista ljudi koji su letalno završili od posljedica pušenja", objasnila je. 

Sa svime je počela Kanada 2001. godine. Otada je fotografije uvelo više od stotinu zemalja u svijetu, u Europskoj Uniji je to obavezno. Studije pokazuju da pušači slike dobro pamte i da im izazivaju negativne osjećaje prema cigaretama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo